Valt bijzondere grot in Málaga ten prooi aan afgravingswoede cementfabriek?

door admin
Valt bijzondere grot in Málaga ten prooi aan afgravingswoede cementfabriek?

De grot die is ontstaan dankzij een karstificatieproces werd gevonden op het terrein van de cementfabriek van de firma FYM Heidelberg Cement Group in La Araña (Málaga). Iemand buiten het bedrijf zou medio juni alarm hebben geslagen over de vondst, zo schrijft de krant El Español. De cementfabriek beweert echter direct na de vondst alle werkzaamheden rond de grot te hebben stilgelegd en zelf de Junta de Andalucía te hebben gewaarschuwd.

Het terrein ligt op de grens van Málaga en Rincon de la Victoria. De grot zou niet zijn verbonden met de Cueva del Tesoro in Rincón de la Victoria, maar zou wel van gelijke oorsprong zijn. In de buurt ligt ook de Cueva del Humo.

Wetenschappelijk belang

De vondst in kwestie voldoet volgens de Natuurerfgoedwet aan alle eisen om beschermd te worden vanwege zijn wetenschappelijk, cultureel en/of educatief, en zelfs landschappelijke of recreatieve belang. Op dit moment gaat het vooral om de wetenschappelijke waarde vanwege de informatie die de grot kan geven over de geologische geschiedenis van het gebied of over een specifiek geologisch proces. 

Archeologisch onderzoek

De territoriale delegatie van Cultuur van de Junta de Andalucía heeft eind juni een inspectie uitgevoerd in het gebied van de ontdekking, waarbij het bestaan van een mogelijke interessante geologische vondst werd aangetoond. Men wacht nu nog op een meer specifiek onderzoek om de zaken verder te evalueren. Tot nu toe zijn nog geen archeologische resten aangetroffen, wat het volgens kenners lastiger maakt om de grot te beschermen. 

Procedure ter bescherming

De procedure bij dit soort vondsten schrijft voor dat na de ontdekking de exploitatie in het gebied moet worden stopgezet om een gebied met een potentiële waarde als dit niet te vernietigen. Volgens Divulgacionciencia.site wijzen beschuldigingen uit verschillende bronnen erop dat de grot op 10 augustus zou zijn vernietigd door enorme ontploffingen die er werden gehoord. Als dat zo is, kan het bedrijf FYM-Heidelberg sancties verwachten omdat het gaat om een inbreuk in het evaluatieproces om de waarde van de grot te bepalen. Normaal gesproken zou een privé-eigenaar van grond waar vondsten worden gedaan gecompenseerd worden middels subsidies van de Junta de Andalucía.

Burgerinitiatief om de grot te redden

Momenteel zamelt een burgerinitiatief van Club Montaña de Rincón de la Victoria handtekeningen in via de website Change.org om de grot te beschermen. “Met door water gebeeldhouwde pilaren, gewelfde plafonds en sierlijke natuurlijke muren. Deze geologische formatie zou een unieke claim kunnen zijn op nationaal en internationaal niveau. De kleur van de natuurlijke muren wordt geprojecteerd op de oppervlakken, vermengd met het pure wit van de excentrieke stalactieten en het bruin van het gesteente, en biedt de bezoeker een uniek visueel spektakel, en met slechts twee vergelijkbare referenties in de wereld”, staat te lezen in de omschrijving van de grot in de petitie. “Maar het bewonderen van de schoonheid van deze formatie is een onmogelijke missie omdat deze beperkt is en volledig in gevaar is, vanwege de vele explosies in het gebied die de mogelijke vernietiging ervan veroorzaken”.

De initiatiefnemers van de petitie stellen dat alleen een beschermde status en verder onderzoek de werkelijke waarde op verschillende vlakken van de grot kan blootleggen. Inmiddels zijn ruim 6.000 handtekeningen verzameld en het doel is 7.500. U kunt hier tekenen

Volgens de cementfabriek zelf is de grot ontdekt bij het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden. Daarop heeft het bedrijf de Junta gewaarschuwd die een technische commissie heeft gestuurd. Het bedrijf zegt zelf alle medewerking te verlenen aan het archeologisch onderzoek. 

Foto’s van Cueva Maravilla Blanca

Talloze foto’s doen al weken de ronde, vooral via sociale media. Hiervan zegt het bedrijf de herkomst niet te kennen. De krant El Español schrijft dat de foto’s al in april zijn genomen, terwijl FYM-Heidelberg pas in de tweede helft van juni – twee maanden later – de regioregering heeft gewaarschuwd.

Dit vind je misschien ook leuk