Las Fallas in Valencia gaat dit jaar in aangepaste vorm door

door admin
Las Fallas in Valencia gaat dit jaar in aangepaste vorm door

Het jaarlijkse feest ter ere van Sint-Josef zal er dit jaar anders uit gaan zien wegens de in de regio geldende coronamaatregelen. Zo is er een avondklok van kracht en geldt een maximale groepsgrootte van tien personen. Regiopresident Ximo Puig liet afgelopen weekend weten dat dit niet de enige restricties zijn die tijdens het feest zullen gelden.

Bloemenoffer zonder publiek

Het Valenciaans ministerie van Volksgezondheid stelt het dragen van een mondkapje verplicht op ieder moment en op iedere plaats, dus zowel binnen als buiten. Ook vindt in deze aangepaste editie de Ofrenda, het belangrijkste onderdeel van het feest waarbij een bloemenoffer wordt gebracht bij de Virgen de los Desamparados, zonder publiek plaats. Normaal gesproken trekken in deze processie zo’n 100 duizend mensen door de straten van Valenica richting de Plaza de la Virgen. 

De Ofrenda vindt in september plaats met een aanzienlijk gereduceerd en geselecteerd aantal deelnemers. Alleen een klein gezelschap ‘falleros’, leden van de Fallas-verenigingen, mag bij de processie en het bloemenoffer aanwezig zijn. 

Geen vuurwerk 

In de editie van dit jaar is het dagelijkse knalvuurwerk op de Plaza Ayuntamiento (Las Mascletàs) en het siervuurwerk in de Jardín del Turia van het programma geschrapt. Normaliter komen duizenden mensen op dit dagelijkse spektakel af, wat in de gegeven omstandigheden ondenkbaar is. 

Ook La Cremà, de traditionele verbranding van de poppen ter afsluiting van het festival gaat door, maar op een vervroegd tijdstip in verband met de avondklok. Ook voor dit onderdeel geldt een gereduceerde publieksgrootte met groepen van maximaal tien personen en verplichte sociale afstand. 

Alle fallas-verenigingen moeten zich bovendien houden aan de regels die dan gelden voor de horeca en de maximale groepsgrootte bij de traditionele organisatie van gezamenlijke lunches en diners. 

Het lentefeest Las Fallas vindt normaal gesproken medio maart plaats. Het woord ‘fallas’ verwijst niet alleen naar het festival zelf, maar ook naar de kolossale, carnavaleske poppen van hout of papier-maché die op satirische wijze weergeven wat er gaande is in Spanje. Op de laatste dag worden alle poppen door de winnende falla in brand gestoken. 

Dit vind je misschien ook leuk