Welke autonome regio’s gaan covid-paspoort invoeren?

door admin
Welke autonome regio’s gaan covid-paspoort invoeren?

In Catalonië, Aragón, Navarra, de Balearen, Galicië, Valencia en Baskenland is de verplichting al ingegaan (of gaat in de komende dagen in) om een QR-code te tonen in een aantal openbare gelegenheden. Met deze QR-code hebben alleen mensen toegang die volledig gevaccineerd zijn, in het afgelopen halfjaar hersteld zijn van covid-19 of een recent negatief testresultaat hebben.

De regio’s Andalusië en de Canarische eilanden zijn nog in afwachting van de rechterlijke goedkeuring voor de implementatie van het covid-paspoort. Alleen de regio’s Extremadura, Castilië-La Mancha en Madrid zijn vooralsnog niet voornemens om vrijetijdsgelegenheden gesloten te houden voor mensen die nog geen enkele immuniteit hebben opgebouwd.

De meeste regio’s hopen met deze maatregel het aantal besmettingen nog voor de feestdagen omlaag te krijgen, zonder restricties te hoeven opleggen voor de economische activiteiten. Hieronder volgt per autonome regio een overzicht van het gekozen coronapas-beleid. 

Andalusië

Het regiobestuur van Andalusië wilde afgelopen de zomer al het covid-paspoort implementeren, maar dat werd toen door de rechter van de hand gewezen. Nu ligt er een verzoek bij het hooggerechtshof om het covid-paspoort te verplichten voor alle mensen die een bezoek willen brengen aan iemand in het ziekenhuis of in een andere intramurale zorginstelling. 

Aragón

In Aragón is het covid-paspoort sinds 25 november verplicht voor toegang tot feestzalen en discotheken; vieringen zoals bruiloften, doopfeesten, heilige communies, alle overige sociale, familiaire, religieuze vieringen en in bars en restaurants. Ook voor alle evenementen met meer dan 500 mensen binnen en 1000 buiten, is een covid-paspoort verplicht. 

Asturië

Het deelbestuur van Asturië overweegt nog het covid-paspoort in te voeren. Er is hiervoor nog geen goedkeuring bij de rechtbank aangevraagd.

De Balearen

De Balearen is in afwachting van het besluit van de rechter over het implementeren van het covid-paspoort voor toegang tot discotheken en verzorgingshuizen en in alle bars en restaurants waar meer dan 50 mensen worden toegelaten, de overdekte terrassen meegerekend. 

Canarische Eilanden

Het deelbestuur van de Canarische Eilanden heeft na een eerdere afwijzing van de rechter een verzoek ingediend bij het hooggerechtshof. Deze regio wil het covid-paspoort gebruiken voor toegang tot ‘alle activiteiten waarvoor een aangepaste maximale bezetting en openingstijd geldt’. Over welke gelegenheden het precies gaat is niet verder gespecificeerd. Discotheken en bars mogen nu zelf bepalen of zij hun openingstijden aanpassen. 

Cantabrië

Regiopresident Miguel Ángel Revilla liet onlangs weten controle op vaccinatie te willen invoeren. Over een verzoek bij de rechter is het regiobestuur nog in overleg. Onduidelijk is nog voor welke gelegenheden het covid-paspoort verplicht wordt gesteld. 

Castilië-La Mancha

Omdat de incidentie (aantal positief geteste mensen per 100 duizend inwoners) in deze regio lager ligt dan het landelijk gemiddelde, ziet het regiobestuur geen noodzaak het covid-paspoort te implementeren. 

Castilië en León

Het regiobestuur van Castilië en León heeft laten weten nog vóór de puente de la Constitución (vrije dag op maandag 6 december) een besluit te nemen over de invoering van het covid-certificaat. Het wachten is nu op goedkeuring van regionale experts, waarna het hooggerechtshof om definitieve goedkeuring zal worden verzocht. 

Catalonië

In Catalonië werd weken geleden al een covid-paspoort gevraagd bij toegang tot nachtbars en discotheken. Nu wil de regio deze maatregel ook invoeren voor toegang tot bars en restaurants, met uitzondering van het terras. Ook hoeft geen covid-paspoort getoond te worden in sportscholen en overige sportcentra, indoor muziekfestivals en verzorgingshuizen. Vanwege technische problemen met het downloaden van de QR-code, gaat de maatregel pas van kracht op vrijdag 3 december.  

Valencia

Het hooggerechtshof heeft goedkeuring gegeven voor de implementatie van het covid-paspoort in Valencia. Dit moet worden getoond in alle horecagelegenheden, nachtbars en discotheken met een capaciteit van meer dan 50 personen. Ook ziekenhuizen en verzorgingshuizen zijn alleen nog toegankelijk voor mensen met een QR-code. De maatregel gaat van kracht zodra deze in de officiële staatskrant van de regio is gepubliceerd. 

Extremadura

Het regiobestuur van Extremadura wacht eerst het verloop van de boosterprikcampagne of voordat een besluit wordt genomen over implementatie van het covid-paspoort.

Galicië

In Galicië was het covid-paspoort al verplicht in het nachtleven, voor overnachtingsaccommodaties van de Camino de Santiago en voor een bezoek aan een ziekenhuis. Als de rechterlijke goedkeuring binnen is, wordt het covid-paspoort ook verplicht voor alle restaurants (de hele dag) en bars (vanaf 21:00 uur). Galicië was de eerste Spaanse regio die het covid-paspoort invoerde. Toen de epidemiologische situatie verbeterde, trok het regiobestuur de maatregel weer in, maar is nu dus opnieuw van kracht. 

La Rioja

Het regiobestuur van La Rioja is nog in beraad over implementatie van het covid-paspoort. 

Madrid

De regio Madrid acht het niet noodzakelijk om het gebruik van de QR-code in te voeren voor een aantal openbare gelegenheden. Wel wordt de epidemiologische ontwikkeling nauwlettend in de gaten gehouden, liet het regiobestuur weten. 

Murcia

Murcia bezigt binnen Spanje een uniek beleid: de regio heeft het covid-paspoort wel geïmplementeerd, maar laat het gebruik ervan over aan de (nacht)gelegenheden zelf. Dat wil zeggen, alleen in de gemeenten met een laag of gemiddeld alertheidsniveau. In horecagelegenheden met een maximale capaciteit van 75 procent is de covid-pas niet verplicht. 

Navarra

Vanaf 25 november is een covid-paspoort verplicht in alle restaurants met meer dan 60 gasten, in discotheken en feestzalen en bij indoor culturele evenementen waar meer dan 1000 mensen samenkomen. 

Baskenland

Het hooggerechtshof heeft goedkeuring gegeven voor implantatie van het covid-paspoort in het nachtleven en in restaurants met meer dan 50 gasten. Eerder had de regiorechtbank dit verzoek van de hand gewezen, maar dat vonnis is nu dus herzien door de hoogste rechter. 

Dit vind je misschien ook leuk