DANA brengt veel regen naar Catalonië

door admin
DANA intense regen en onweer

Catalonië staat aan de vooravond van een periode van onstabiel weer, dankzij de komst van een DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos). Maandag belooft een dag te worden van stortbuien, hevige onweersbuien en hagelbuien in verschillende regio’s.

Vooral delen van de provincies Lleida en Tarragona werden ook de afgelopen dagen al getroffen door intense regen- en zelfs hagelbuien. Onweer zorgde hier en daar voor spectaculaire bliksemshows. Deze week is het de beurt aan delen in de provincies Barcelona en Girona om rekening te houden met overvloedige regen.

Maandag

In de vroege ochtend van maandag zullen er al enkele buien vallen langs het centrale en noordelijke kustgebied en het binnenland. Naarmate de ochtend vordert, breiden de buien zich uit naar de Pyreneeën en de uitlopers van het hooggebergte. De hevigste regen is echter ’s middags te verwachten met zware buien in het noorden en oosten van Catalonië. Lokaal gaan deze intense buien gepaard met onweer en hagel.

Weerwaarschuwingen

De Catalaanse autoriteiten hebben waarschuwingen uitgegeven voor verschillende streken in de regio vanwege de verwachte intense regen. AEMET geeft hier aan voor welke gebieden op maandag en dinsdag code geel geldt. De autoriteiten raden aan om voorzorgsmaatregelen te nemen en de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. Vooral in het prelitoral van Girona en het centrale gebied van Barcelona wordt een moeilijke middag verwacht, met mogelijke overstromingen en schade door hagel en sterke windstoten. Klik op de buienradar van eltiempo.es om te zien wanneer het waar het ergst gaat regenen.

Meteorologische achtergrond

De onstabiele weersomstandigheden worden veroorzaakt door een DANA, die koudere lucht naar het noorden van het Iberisch schiereiland trekt. Dit resulteert in sterke opwarming van de lagere atmosfeer, waardoor zware onweersbuien ontstaan. In maart en april was er al sprake van een natte periode. Nu lijkt mei deze trend voort te zetten, met weersomstandigheden die doen denken aan voorjaren van vroeger. Voor de gebieden in Catalonië die het meeste te lijden hebben onder de droogte van het afgelopen jaar is dit welkom nieuws. Elke regenbui vergroot de kans op het verder verlichten van de waterbeperkende maatregelen die gelden.

Dit vind je misschien ook leuk