De beste turrón volgens OCU om deze kerst van te genieten

door Elize van LoonElize van Loon
Turrón

De Spaanse consumentenorganisatie OCU heeft onderzoek gedaan naar turrón, de typische Spaanse kerstlekkernij, die tijdens de feestdagen in de schappen van de Spaanse supermarkten ligt.

De kerstsfeer is al lange tijd voelbaar in de supermarkten van Spanje. In een periode van zoveel familiebijeenkomsten speelt gastronomie een zeer belangrijke rol. En er niets traditioneler dan de tafel vol te zetten met zoetigheden: bonbons, polvorones, mantecados en natuurlijk turrón.

Veel soorten en smaken beschikbaar

Er zijn veel verschillende soorten turrón op de markt. Hoewel de originele soorten altijd populair blijven, zijn er de laatste jaren ook innovatieve en soms bizarre combinaties verschenen. De OCU heeft een analyse uitgevoerd van de eigenschappen van deze typische Spaanse kerstlekkernij. Ze hebben enkele monsters genomen van harde en zachte turrón en beoordeeld op basis van productkwaliteit, prijs, samenstelling en etikettering.

Waar let de OCU op bij de turrón-test?

Dit keer baseerde de OCU de selectiecriteria van de beste turrón vooral op de gebruikte ingrediënten. De organisatie waardeerde het gebruik van honing en suiker als zoetstoffen en veroordeelde het gebruik van minder gezonde alternatieven zoals glucosestroop.

Een van de meest gewilde soorten turrón is chocoladeturrón, waarvan de OCU aangeeft dat deze cacaoboter als ingrediënt moet bevatten. Helaas gebruiken sommige producten, om de kosten te verlagen, plantaardige vetten van “lagere kwaliteit zoals palmolie of zelfs karité,” aldus de OCU. Van de 17 geanalyseerde soorten chocoladeturrón kreeg geen enkele het keurmerk van goede kwaliteit. Dit komt ook door de aanwezigheid van toevoegingen, die ook aroma’s aan het product geven.

De beste turrón 

In de categorie van een van de bekendste soorten, turrón jijona (zachte turrón), die een combinatie is van gemalen amandelen en honing, is de beste die van het merk Antiu Xixona, met een amandelgehalte van 70%. Op de tweede plaats volgen Delaviuda en Dor (verkocht door Lidl), met een amandelgehalte van 67%.

Wat betreft de turrón duro, harde turrón, is de beste keuze volgens de OCU die van het merk Dor van Lidl. Deze valt op door zijn hardheid en het gebruik van hele amandelen, waarvan in dit product 63% van de samenstelling uit amandelen bestaat. Het valt op in prijs-kwaliteitverhouding boven die van Eroski Seleqtia en Antiu Xixona.

Lees ook: De beste cava’s voor minder dan 5 euro koop je in de Spaanse supermarkt