Deze stad in Spanje is de enige stad ter wereld met vier werelderfgoedmonumenten

door admin
Deze stad in Spanje is de enige stad ter wereld met vier werelderfgoedmonumenten

Het tijdschrift is al jaren lovend over deze stad in Spanje. Cordoba bruist namelijk van het leven, kent een uitstekende gastronomie, heeft straten vol bloemen en mooie plekjes om te ontdekken. Toch worden er vier “must-sees” uitgelicht die ook nog eens door UNESCO zijn benoemd tot werelderfgoed.

De kathedraal La Mezquita

La Mezquita is Spaans voor moskee en staat daarom bekend als de moskee-kathedraal die in het historische centrum van Cordoba te vinden is. Het was ooit een visigotische basiliek en werd na de verovering van Cordoba in 711 door de Moren omgebouwd tot moskee. Deze moskee werd toen de op een na grootste moskee ter wereld, op die van Mekka na. Na de christelijke herovering werd de Mezquita gebruikt als kathedraal van het bisdom Cordoba. In 1984 erkende UNESCO dit prachtige gebouw als een van de mooiste ter wereld. De huidige kathedraal is door zijn rijke geschiedenis een mix van de islamitische, gotische, renaissance- en barokstijl.

Het historische centrum rondom de moskee-kathedraal La Mezquita

Cordoba begon ooit als simpel gehucht maar dat veranderde toen de Romeinen de plek in 206 voor christus veroverden. Hierdoor werd de invloed van Cordoba steeds groter. De stad vergaarde pas echt historische roem na de verovering van de moren in de achtste eeuw. Niet alleen de Mezquita is daar een voorbeeld van, ook de huisjes rondom de kathedraal zijn van Romeinse origine met een typisch Andalusisch ontwerp. Ook de Romeinse brug met zestien bogen die de Guadalquivir overbrugt is een van de kenmerkende monumenten die de stad rijk is.

In 1994 werd het historisch centrum door UNESCO als werelderfgoed benoemd en wandelen door de straten van het centrum is dan ook een wandeling door de rijke geschiedenis van de stad. Het weerspiegelt duizenden jaren van bezetting door verschillende culturele groepen zoals de romeinen, visigoten, islamieten, joden en de christenen.

Kleurrijk ‘Fiesta de los Patios’

Als je houdt van bloemen en kleurrijk versierde straten dan moet je erbij zijn tijdens het Fiesta de los Patios in Cordoba. In het begin van het voorjaar gaan inwoners van de moorse stad de strijd met elkaar aan om de mooist versierde patio (binnenplaats). In 2012 werd dit fenomeen door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Dit jaar vindt dit festival plaats van 2 tot en met 14 mei.

Niet alleen in deze periode kunnen de mooie patio’s worden bewonderd. Als je niet zo houdt van drukte dan kun je bijna het hele jaar door deze kleurrijke binnenplaatsen bewonderen. Als een van de mooiste plekken worden de Alcázar Viejo, tussen het Alcázar en de parochiekerk van San Basilio, en Palacio de Viana genoemd.

Kalifaatstad Medina Azahara

Het juweel van Al-Andalus wordt Medina Azahara genoemd. De Medina Azahara zijn de ruïnes van een grote ommuurde stad ten westen van het huidige Cordoba. Ondanks de rijke geschiedenis is deze plek nog altijd enigszins onbekend, maar zeker onmisbaar. Het ligt op zes kilometer van de stad en is een bezoek meer dan waard. Dit bouwwerk liet heerser van het kalifaat Cordoba Abderramán III in 936 bouwen. Aan de voet van de Sierra Morena was dit stadspaleis een symbool van macht van de Umayyad-dynastie.

In 1010 werd de Medina Azahara veroverd en vernietigd als gevolg van de burgeroorlog die toen aan de gang was. Aan de hand van vertalingen uit het Arabisch kon in 1843 de locatie worden vastgesteld en begonnen de opgravingen. Met ruime tussenpozen werd het opgraven voortgezet en in 2020 was slechts 10 procent van een gebied van 112 hectare blootgelegd. Ook de poort van de stad kwam toen onder het puin vandaan. Sinds 2018 is ook dit overblijfsel door UNESCO benoemd tot werelderfgoed.

Dit vind je misschien ook leuk