Deze zes spectaculaire kastelen in Spanje waren inspiratiebron of filmset

door admin
Deze zes spectaculaire kastelen in Spanje waren inspiratiebron of filmset

Er zijn bestemmingen die een enorme toestroom van toeristen zagen nadat ze het decor werden van een serie of film. Bijvoorbeeld Almeria, dat populair werd nadat het decor was van iconische Spaghettiwesterns. Maar ook het Ministerie van Openbare Werken in Nuevos Ministerios in Madrid is een beroemde bezienswaardigheid geworden nadat het de Bank van Spanje werd in de serie Casa de Papel.  

Onderstaande Spaanse kastelen zijn gebruikt in verschillende producties. Het merendeel heeft een essentiële rol gespeeld in de internationale serie Game of Thrones. 

Het Alcázar van Segovia

Dit fort werd gebouwd tussen 1440 en 1465 en is een van de mooiste voorbeelden van Spaanse gotische burgerlijke architectuur. Het was de zetel van het hof van Castilië en van León. Het is een van de meest bezochte kastelen in Spanje en er wordt ook gezegd dat het Walt Disney inspireerde voor zijn sprookjeskastelen. Hoogtepunten zijn de troonzaal met het prachtige plafond, de koningszaal, de kombuiszaal en de bijzondere kapel. 

Het kasteel van Almodóvar in Córdoba 

De naam alleen al is filmisch op zichzelf. Maar dit karakteristieke fort dat de Arabieren bouwden en Al-mudawar noemden, is – om verwarring te voorkomen – in geen enkele productie van de beroemde Spaanse regisseur Pedro Almodóvar gebruikt. 

De huidige bekendheid van dit kasteel in Córdoba is te danken aan Game of Thrones. In het zevende seizoen van de serie werd het koninkrijk van Huis Tyrrel, Altojardín, binnen de muren van dit kasteel opgevoerd.  

Het kasteel van Loarre in Huesca 

 Op een hoogte van meer dan 1.000 meter verheft zich het kasteel van Loarre in Romaanse stijl. Dit fort dateert uit de 11e eeuw, maar de muren en torens zijn perfect bewaard gebleven.

Het wordt beschouwd als het best bewaarde Romaanse fort van Europa en is voor veel kasteelliefhebbers ongetwijfeld een van de beste kastelen om te bezoeken in Spanje.

Je herkent het in veel scènes uit verschillende series en films, zoals The Kingdom of Heaven, met Orlando Bloom in de hoofdrol; La noche oscura, van Carlos Saura, of Irati, waarvoor de kapel van San Pedro in het fort werd omgebouwd tot een 8e-eeuwse tempel.

Een zeer interessante plek om te bezoeken. Het is aan te raden om online kaartjes te kopen, waarmee je met een gezamenlijk kaartje ook de kerk van San Esteban en de collegiale kerk van Bolea kunt bezoeken. 

De kastelen van Atienza en Zafra in Guadalajara

Het kasteel van Atienza, genoemd in El Cantar de Mío Cid, ligt op een rots Het was een strategische plek die werd gebruikt als grens tussen moslims en christenen, en later ook in de Castiliaanse en Aragonese tijd. In 1971 werd deze locatie gekozen als decor voor de film The Trojans, met Katherine Hepburn in de hoofdrol. HBO koos deze plek ook om de start van het laatste seizoen van Game of Thrones op te nemen en plaatste hier een van de Iron Thrones als onderdeel van een raadselspel voor fans van deze populaire serie. Om dit merkwaardige feit te herdenken, werd het Valyrian stalen zwaard dat ooit de Iron Throne vergezelde in dit kasteel achtergelaten. Hierdoor werd Atienza over de hele wereld bekend.

Maar de roem van Game of Thrones had de provincie Guadalajara al eerder bereikt, want het kasteel van Zafra maakte ook deel uit van het zesde seizoen van de productie. Het verscheen als de Toren van Vreugde. Het is zeker de moeite waard vanwege de spectaculaire toren, die deel uitmaakt van een enorme roodachtige rots en wordt omringd door het indrukwekkende landschap van de Sierra de Calderos.

Kasteel Santa Florentina in Barcelona

Dit kasteel in Barcelona combineert perfect het middeleeuwse met het modernistische. Dit zou de beste definitie kunnen zijn voor dit bouwwerk dat de hele wereld heeft betoverd omdat het architectonische juweel ook het decor is geweest voor Game of Thrones. De impact van het kasteel op de serie was zo groot dat het aantal bezoekers steeg van 35 per jaar tot ongeveer 450 het jaar daarop, en dat zijn er inmiddels nog veel meer. 

Kasteel van Peñíscola in Castellón 

Wat is er mooier dan een historisch kasteel aan de kust van de Middellandse Zee, omringd door het prachtige landschap van de Sierra de Irta? Dit kasteel, dat regeert over het toeristische stadje Peñíscola (Castellón), ligt op een klein rotsachtig schiereiland, slechts verbonden door een klein stukje land. Eromheen liggen brede stranden om een sprookjesachtige dag heerlijk af te sluiten met uitzicht op het fort van de Tempeliers en een prachtige zonsondergang op de achtergrond. Het kasteel is het decor geweest voor films en series zoals Calabuch, El Cid, Tramontana, El Ministerio del Tiempo en natuurlijk Game of Thrones.

Lees ook: Welk Spaans monument kiezen Spanjaarden als decor voor nieuwe Disney-film?

Dit vind je misschien ook leuk