Drie Spaanse toeristen vermoord bij schietpartij in Afghanistan

door admin
schietpartij afghanistan

Bij een gewapende aanval op een groep toeristen in de Afghaanse provincie Bamiyán zijn minstens zes mensen omgekomen, waaronder drie Spanjaarden en drie Afghanen.

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werkt samen met de Europese Unie om alle details van het incident te verzamelen en de slachtoffers te repatriëren.

Aanval op Toeristen

De slachtoffers zijn afkomstig uit Catalonië. Ze maakten deel uit van een groep van 13 toeristen die een dag eerder vanuit Kabul was aangekomen om een toeristische trekpleister te bezoeken. Volgens het persbureau EFE zijn onder de Spaanse slachtoffers ten minste twee vrouwen. De schietpartij vond vrijdagmiddag rond 17.30 uur plaats in een openluchtmarkt in Bamiyán. Een gewapende man opende daar het vuur op de groep toeristen.

Reacties Spaanse regering

Een Spaanse vrouw raakte ernstig gewond bij de aanval. Na een operatie in Kabul verkeert zij in kritieke maar stabiele toestand. Twee andere Spaanse reizigers bleven ongedeerd en zijn in afwachting van evacuatie uit Afghanistan. Minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares heeft bevestigd dat Spaanse diplomaten uit Pakistan en Qatar naar Afghanistan zijn gestuurd. Daar zullen zij de slachtoffers bijstaan en de repatriëring regelen.

Mogelijke terroristische motieven

Minister Albares suggereerde dat er mogelijk een politieke of ideologische motivatie achter de aanval schuilt, gezien de werkwijze van de schutters. De Spaanse Audiencia Nacional heeft een onderzoek geopend naar de gebeurtenissen als een mogelijk terroristische aanslag. Tot nu toe heeft geen enkele gewapende groepering de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Internationale reacties

De president van de Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, bevestigde de dood van de drie Catalaanse toeristen. Hij benadrukte dat de Catalaanse overheid in contact staat met de getroffen families. In een bericht op sociale media betuigde hij zijn medeleven en steun aan de families van de slachtoffers. Ook de Spaanse premier Pedro Sánchez uitte zijn geschoktheid over het incident en sprak zijn medeleven uit naar de nabestaanden.

Onderzoek

Volgens Abdul Mateen Qani, woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, zijn zeven mensen gearresteerd in verband met de schietpartij. De Taliban hebben de aanval veroordeeld en beloofd de daders te straffen.

Provincie Bamiyán

De provincie Bamiyán is bekend om zijn natuurlijke schoonheid en UNESCO-werelderfgoed. Het gebied herbergt de restanten van twee gigantische Boeddhabeelden die in 2001 door de Taliban werden vernietigd. Sinds hun terugkeer aan de macht in 2021, hebben de Taliban beloofd de veiligheid te herstellen en het toerisme te bevorderen.

Reisadvies

De Spaanse ambassade in Kabul is sinds augustus 2021 gesloten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om naar Afghanistan te reizen vanwege het risico op ontvoeringen en aanslagen in het hele land. Dit incident is de eerste aanval op buitenlandse burgers sinds buitenlandse troepen zich uit Afghanistan hebben teruggetrokken in de zomer van 2021.

Dit vind je misschien ook leuk