Drinkwater in gebied aan Costa del Sol ongeschikt verklaard voor consumptie

door admin
drinkwater

Het drinkwater in het woongebied El Chaparral, gelegen tussen de steden Marbella en Mijas, is niet langer geschikt voor consumptie. Dit treft ongeveer 5.000 inwoners van dit gebied.

Dat heeft de Junta de Andalucía bekendgemaakt via haar gezondheidsdepartement. De officiële mededeling van de regionale overheid van Andalusië geeft volgens de krant Málaga Hoy aan dat er verhoogde waarden van trihalomethanen zijn aangetroffen in het water. Deze chemische verbindingen kunnen gezondheidsrisico’s opleveren bij langdurige blootstelling. Daarom heeft de autoriteit het verantwoordelijke bedrijf voor de watervoorziening in dit gebied, Aquavega S.L. opgedragen om onmiddellijk corrigerende maatregelen te treffen om de waterkwaliteit te herstellen.

Informatieplicht

In de tussentijd moet Aquavega S.L. de bewoners informeren over de ongeschiktheid van het kraanwater voor directe consumptie en het bereiden van voedsel. Mensen mogen het water wel gebruiken voor persoonlijke hygiëne en huishoudelijke schoonmaak. Verder is het bedrijf verplicht om een alternatieve watervoorziening te regelen voor de getroffen bevolking. Als gekozen wordt voor het aanleveren van water via mobiele watertanks, moet hiervoor een specifieke vergunning worden aangevraagd.

Flessenwater

Op vrijdag had Aquavega S.L. nog geen officiële kennisgeving ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid waarin de inspecteurs verklaren dat het water ongeschikt is voor consumptie. Desondanks zorgen ze voor de watervoorziening van de bewoners door mineraalwater in grote flessen aan te bieden. Het bedrijf geeft aan bereid te zijn mineraalwater te blijven leveren totdat de waterkwaliteit gedurende drie opeenvolgende tests aan de vereiste normen voldoet.

Vooruitzichten

De beperking op het gebruik van het drinkwater blijft van kracht totdat Aquavega S.L. een effectief correctieplan heeft ingediend en geïmplementeerd. Daarbij moet de concentratie van trihalomethanen worden teruggebracht tot onder de wettelijk vastgestelde normen. De gezondheidsautoriteiten zullen de situatie herzien nadat drie opeenvolgende wateranalyses aan de normen voldoen.

Lees ook: Is het kraanwater in Spanje veilig om te drinken?

Dit vind je misschien ook leuk