Droogste lente ooit in Spanje ondanks hevige stortregens in het oosten

door admin
Droogste lente ooit in Spanje ondanks hevige stortregens in het oosten

Volgens de Staatsmeteorologische Dienst AEMET is het tot nu toe de droogste lente sinds de gegevens worden bijgehouden in 1961. Rubén del Campo, woordvoerder van AEMET, benadrukte in rtve.es dat ondanks de hoeveelheid regen die is gevallen, slechts 48 liter per vierkante meter is geregistreerd in heel Spanje van 1 maart tot 21 mei. Dit is ver onder het gemiddelde van 180 liter per vierkante meter voor deze tijd van het jaar.

Zelfs de droogste lente ooit geregistreerd, die plaatsvond in 1995 met 86 liter per vierkante meter, wordt bij lange na niet benaderd. Er wordt echter niet uitgesloten dat er de komende dagen nog meer neerslag valt, waardoor het aantal liters van 1995 mogelijk wordt overschreden.

Neerslagtekort op sommige plaatsen verlicht

De droogte zal niet worden verlicht door de recente regenval, hoewel het op sommige plaatsen wel zal helpen om het neerslagtekort iets te verminderen. Vooral het zuidoosten van het vasteland en delen van de Middellandse Zeekust zullen hiervan profiteren, hoewel de droogte daar niet zo ernstig is als in bijvoorbeeld gebieden in het binnenland van Andalusië rond de rivier Guadalquivir en Extremadura rond de rivier de Guadiana.

Lees ook: Zware regen en storm zorgen voor beknelde auto’s en gesloten scholen in Spanje

Neerslagtekort van 28 procent ten opzichte van gemiddelde

Om het jaar op normale waarden af te sluiten, moet er meer dan twee keer zoveel regen vallen. Tot nu toe is er in het hydrologisch jaar van 1 oktober 2022 tot 21 mei 2023 in heel Spanje 360 liter per vierkante meter gevallen, terwijl het normale gemiddelde 504 liter is. Het neerslagtekort bedraagt dus 28% ten opzichte van het gemiddelde. Om het gemiddelde te bereiken, zou er tegen 30 september nog zo’n 280 liter per vierkante meter moeten vallen. In de maanden juni, juli, augustus en september valt gemiddeld ongeveer 135 liter neerslag.

Hevige stortregens in de Levante

Hoewel er momenteel hevige stortregens plaatsvinden in de Levante (het oosten van Spanje), waaronder 130 liter per vierkante meter in Onteniente (Valencia), 113 liter per vierkante meter in Cabo de Palos en Cartagena (Murcia), en 108 liter per vierkante meter in Albox (Almería), zullen deze regenbuien de droogte niet kunnen opheffen.

Recordhoeveelheid neerslag op één dag

In sommige gebieden zijn er ook records gebroken voor dagelijkse neerslag, zoals op de luchthaven van Almería waar in 24 uur tijd 52,6 liter per vierkante meter werd gemeten, het hoogste voor de maand mei sinds 1973.

Zware buien blijven in oostelijk Spanje

Volgens AEMET zullen de zware buien de komende uren aanhouden in het zuiden van de regio Valencia, waar tot woensdagochtend een waarschuwing voor aanzienlijk risico gold. Er kunnen stortregens vallen van meer dan 60 liter per vierkante meter per uur, of een accumulatie van 150 liter per vierkante meter binnen 12 uur.

Ook in Aragón worden zware buien verwacht, vooral langs de Ebro-rivier in Zaragoza, waar eveneens een oranje waarschuwing van kracht is.

AEMET voorspelt dat de zware buien gedurende dinsdag en woensdag zullen aanhouden in de regio Murcia, Oost-Andalusië en vooral in Noordoost-Spanje, Catalonië, Aragón, Navarra, La Rioja, delen van Castilla y León, Castilla-La Mancha, de regio Madrid en de Balearen.

Kortom, een groot deel van het oostelijke deel van het vasteland en de Balearen moet zich voorbereiden op hevige of lokaal zeer hevige buien, die soms gepaard kunnen gaan met onweer en hagel.

Dit vind je misschien ook leuk