Vertraging bouwprojecten Spanje heeft grote impact op woningmarkt vanaf 2022

door admin
Vertraging bouwprojecten Spanje heeft grote impact op woningmarkt vanaf 2022

Projectontwikkelaars in Spanje dienden dit jaar 25 procent minder aanvragen in voor bouwvergunningen vergeleken met het vorig jaar. Vanaf 2015 nam het aantal bouwvergunningen juist weer toe nadat in 2008 de Spaanse vastgoedmarkt dramatisch was ingestort. Met 100 duizend nieuwe bouwvergunningen in 2018 leek de sector die economische crisis ver achter zich te hebben gelaten. Nu zal het opnieuw nog zeker twee jaar duren voordat de nieuwbouwmarkt hersteld is tot dat niveau. 

Onzekerheid over gevolgen pandemie 

Algemeen directeur Daniel Cuervo van de Spaanse Vereniging voor Projectontwikkelaars van Madrid (Asprima) ziet twee redenen voor de afname van de nieuwbouwvergunningen. Ten eerste is nog onduidelijk wat het effect zal zijn van de coronapandemie op de vraagmarkt. Volgens gegevens van statistiekbureau INE daalde de woningverkoop in oktober met 13 procent nadat deze in de zomer weer licht was gestegen. Ten tweede zijn als gevolg van de pandemie de financiële condities aangescherpt. Waar voorheen 30 procent verkochte woningen voldoende was voor de financiering van het project, hebben sommige financiële instellingen dat al verhoogd naar 60 procent.  

Toch verwacht de sector na de 80 duizend bouwvergunningen van dit jaar, het komende jaar alweer 95 duizend bouwvergunningen aan te vragen. Volgens Cuervo zal er in de tweede helft van 2021 een aanzienlijke stijging zijn, als een meerderheid van de Spanjaarden is ingeënt tegen covid-19 en er weer vertrouwen komt in de economie. 

Vraag naar woningen groter dan aanbod

De daling van het aantal nieuwbouwprojecten heeft volgens de sector niet alleen consequenties voor de projectontwikkelaars, maar zal in de komende jaren ook invloed hebben op het woningaanbod en de vastgoedprijzen. De huizenprijzen in de grote Spaanse steden stegen in de afgelopen jaren fors omdat de vraag naar woningen toenam terwijl het aanbod gelijk bleef. De Spaanse overheid heeft deze woningnood gesignaleerd en kwam met het plan om 20 duizend nieuwe appartementen voor de sociale woningbouw te realiseren. Het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke ontwikkeling is nog met verschillende gemeenten in gesprek over de financiering van dit project. 

Aangezien de bouw van deze woningen nog op zich laat wachten, heeft de vertraging van nieuwe bouwprojecten als gevolg van de coronapandemie grote impact op het vastgoedaanbod in 2022. Naar alle waarschijnlijkheid is in dat jaar het zwaartepunt van de coronacrisis achter de rug en zal de vraag naar woningen juist dan aanzienlijk gaan toenemen. Ook vastgoedconsultant CBRE publiceerde onlangs een rapport waarin gemeld wordt dat covid-19 voor een afname van het aantal nieuwbouwprojecten in 2020 heeft gezorgd en daarmee voor een beperkt woningaanbod op de middellange termijn. 

Prijzen van nieuwbouw stabiel, van bestaande woningen omlaag

Spaanse makelaars voorzien eveneens dat de prijzen van nieuwbouwwoningen om deze redenen in de komende jaren stabiliseren. De prijzen van al bestaande woningen daarentegen zullen in de komende maanden dalen als gevolg van de toegenomen economische onzekerheid. Vastgoedwebsite Pisos.com voorziet dat in het komende jaar de huizenprijzen van bestaande woningen in de grote steden tot 5 procent omlaaggaan. 

Dit vind je misschien ook leuk