Enorme droogte maakt situatie in Spaanse stuwmeren ‘verontrustend’

door admin
Enorme droogte maakt situatie in Spaanse stuwmeren ‘verontrustend’

Het watertekort treft sectoren zoals landbouw, veeteelt en toerisme door heel Spanje. De waterreserves in de reservoirs die voor menselijke consumptie en landbouw worden gebruikt, bedragen nog maar 43,4 procent van hun totale capaciteit.

De bewoners van het Cordobese dorp Bélmez houden één oog gericht op de hemel en het andere op het Sierra Boyera-reservoir. Door het gebrek aan regenval zijn de reserves er minimaal en bedraagt de capaciteit nog slechts 16 procent. De inwoners vrezen beperkingen en hopen dat overheveling vanuit een ander nabijgelegen stuwmeer, La Colada, de situatie zal verlichten. 

Het is verontrustend droog in het gebied en afsluiting van het water zou een ramp zijn. De lage waterstand in het stuwmeer, dat nog 28 andere gemeenten in het noorden van de provincie – met in totaal 80.000 inwoners – bevoorraadt, zou ook gevolgen kunnen hebben voor de gewassen en de veestapel in de regio. 

Ook de stad Ribera del Fresno in de provincie Badajoz is zwaar getroffen door de droogte. Er rest slechts wat bruin water en in het nabijgelegen Calera de León is ervoor gekozen de zwembaden niet te vullen. Het reservoir bevat nog 18 procent en als de reserves niet toenemen, zouden er in de komende weken beperkingen op het verbruik kunnen komen. 

De droogte is niet alleen een probleem in het zuidwesten van Spanje . Gemiddeld is de waterreserve van de stuwmeren die voor menselijke consumptie en voor de landbouw worden gebruikt nog maar 43,4 procent van hun totale capaciteit. Dat is 1,1 procent minder dan in de afgelopen zeven dagen, 15 procent minder dan in dezelfde week vorig jaar en 30 procent minder dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar, volgens gegevens van het ministerie voor Ecologische Transitie. 

Zelfs Galicië kampt met waterproblemen

De waterproblemen bereiken ook Galicië, een van de gebieden die van oudsher genoeg reserves had maar nu met 20 procent minder water kampt dan het gemiddelde van de laatste tien jaar. De stuwmeren in het kustgebied liggen op 70 procent, 8 procent onder het gemiddelde van de laatste 10 jaar, en die in het oosten liggen zelfs 20 procent onder het gemiddelde. Sinds februari geldt een waarschuwing voor aanhoudende droogte, aangezien het in deze maanden 64 procent minder heeft geregend dan normaal en de rivieren 40 procent lager staan. Met andere woorden, de niveaus die gewoon zijn voor de maand augustus zijn eerder bereikt. 

Weerslag op toerisme

Het gebrek aan water brengt ook het natuurgebied Congost de Montrebei, een van de grote toeristische attracties bij de natuurlijke grens tussen de Aragonese en de Catalaanse Pyreneeën, in gevaar. De bijna ‘paradijselijke beelden’ van de kloof, die vroeger werd gebruikt door kano’s en catamarans, hebben plaatsgemaakt voor plaatjes met modder en rotsen, als gevolg van het lage peil van het nabijgelegen stuwmeer van Canelles. De toeristische bedrijven, die met sluiting worden bedreigd, hebben de Hydrografische Confederatie van de Ebro (CHE) en de andere bevoegde instanties om oplossingen gevraagd.

Droogte-alarm in Castilla y León 

In Castilla y León heeft de droogte de systemen Támega-Mazanas, Tera, Carrión en Pisuerga in Valladolid in staat van alarm gebracht. De voorzitter van de Confederación Hidrográfica del Duero (CHD), Cristina Danés, verklaarde dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie als gevolg van de uitzonderlijke droogte in deze gebieden, waar de weersomstandigheden in de maanden april, mei en de eerste helft van juni niet hebben bijgedragen tot een verbetering van de hydrologische situatie van het stroomgebied.

De CHD ziet in dat het noodzakelijk is een reeks maatregelen te nemen om de irrigatiecampagne te reguleren, een situatie die ook de landbouwers zorgen baart, omdat zij vrezen dat zij de irrigatiecampagne niet tot een goed einde zullen kunnen brengen, vooral voor gewassen als maïs en suikerbieten.  

Castilla-La Mancha

Het stuwmeer van Entrepeñas is een voorbeeld van de droogte in Castilla-La Mancha, met de ‘gebarsten aarde’ aan de voet van het beroemde viaduct. Volgens de gegevens van de Confederación Hidrográfica del Tajo zijn de reserves van het stuwmeer de afgelopen zeven dagen met 8,83 hectometer gedaald en slaat het stuwmeer 292,71 van de 813 hectometer op die het zou kunnen bevatten. In het stuwmeer van Buendía, is de capaciteit met 7,68 hectometer gedaald en deze bevat nog maar 432,71 van de 1.705 kubieke hectometer die het kan bevatten.

Dit vind je misschien ook leuk