Estepona besluit dat privézwembaden gevuld mogen worden

Andere gemeenten wachten gezamenlijke besluitvorming af

door admin
zwembad verhuren

Privézwembaden in Estepona mogen ondanks de droogte worden gevuld door hun eigenaren. Dat heeft burgemeester José María García Urbano donderdag verklaard. De Andalusische regering laat het besluit hierover aan de 103 gemeenten. Lees verder wat andere gemeenten aan de populaire vakantiekust van plan zijn te doen.

Estepona’s burgemeester kon zijn beslissing goed onderbouwen. Hij gaf aan dat 76% van de waterconsumptie op rekening is van de landbouw, 7% van de industrie, 16% voor stedelijk gebruik en slechts 1% gaat naar zwembaden en groenzones. Met de maatregel om eigenaren van privézwembaden niet toe te staan hun zwembaden te vullen, zou minder dan 1% van de waterconsumptie worden bespaard. Verder ziet de burgemeester ook geen reden waarom het ene zwembad wel gevuld zou mogen worden en het andere niet. Hij verwijst daarmee naar de eerder bepaalde regel dat hotels en sportfaciliteiten hun zwembaden wel mogen vullen en mensen met een eigen zwembad in de tuin niet.

Privézwembaden Marbella

De gemeente Marbella wacht nog met een definitief besluit tot begin mei. Dan komt het droogtecomité van de Junta de Andalucía weer samen om eventuele maatregelen tegen de droogte te bespreken. Wel benadrukt Angeles Muñoz dat ze hoopt op een eensgezinde houding van alle gemeenten aan de Costa del Sol die water uit het stuwmeer La Concepción krijgen. Deze waterreserve bevindt zich momenteel op 73% van zijn capaciteit.

Marbella is volgens de gegevens van het Kadaster de derde gemeente in Spanje met de meeste zwembaden, met meer dan 10.700, alleen overtroffen door Madrid (14.127) en Córdoba (11.683). In de provincie Malaga zijn er 78.606 zwembaden, waarvan de meeste aan de westelijke Costa del Sol. De gemeente met de meeste zwembaden is Marbella (10.744), gevolgd door Mijas (8.214) en de hoofdstad van Málaga (5.926). Alhaurín de la Torre heeft 4.966, Estepona met 4.264 en Benalmádena met 3.943.

Houding van gemeente Malaga

Ook de gemeente Malaga heeft aangegeven te hopen dat alle gemeenten aan de Costa del Sol dezelfde houding tegenover het vullen van zwembaden zullen aannemen. Vooralsnog lijkt het erop dat naast hotelzwembaden ook gemeenschappelijke zwembaden van residentiële gebouwen gevuld mogen worden, maar privézwembaden niet. De wethouder Duurzaamheid, Penélope Gómez, Penélope Gómez, wees in een plenaire commissie erop dat de huidige regelgeving uit november is. Op dat moment was de droogtesituatie vergelijkbaar met de huidige. Ze gaf aan zich te kunnen voorstellen dat het vullen van gemeenschappelijke zwembaden wel zal worden toegestaan, in tegenstelling tot privézwembaden.

Uitspraken burgemeester Alhaurín de la Torre

In Alhaurín de la Torre is er één zwembad per acht inwoners (bijna 5.000 voor ongeveer 40.000 inwoners). Burgemeester Joaquín Villanova zegt dat er nog geen overeenkomst is bereikt met de andere gemeenten. Hij benadrukt ook dat “elke gemeente een andere situatie heeft”. In zijn gemeente is het op dit moment verboden om zwembaden bij te vullen. Hij voegt toe dat “we nog zullen bezien of de Junta het toestaat met een ander systeem dan het gemeentelijk netwerk. Wij zullen geen toestemming geven om water uit het gemeentelijk netwerk te halen. We zijn namelijk afhankelijk van het Mijas-reservoir wat niet is bijgevuld met de regenval van Pasen.”

In dit verband zegt Villanova te wachten op een uitspraak van de Junta over een mogelijke vulling met waterreservoirs of andere systemen die niet afhankelijk zijn van het gemeentelijk netwerk. “Alhaurín de la Torre heeft een andere situatie dan Torremolinos en op dit moment laten we zwembaden niet vullen.”

Cártama voorstander van gezamenlijk besluit

Jorge Gallardo, wethouder van Cártama, stelt dat hij voorstander zou zijn van een gezamenlijke beslissing. “Alle gemeentebesturen zouden dezelfde beslissing nemen, maar het moet de Junta de Andalucía zijn die beslist.” Dit was ook de inzet na een bijeenkomst in het regionaal bestuur met de andere burgemeesters van het gebied rond de rivier de Guadalhorce. “Een gezamenlijke beslissing over het thema zwembaden is beter, zodat het niet zo is dat ze in Coín open zijn, in Cártama gesloten, in Pizarra open. Logischer is dat als er geen water is, er voor niemand water is”. Bovendien stelt hij dat de Junta de verantwoordelijkheid niet van zich kan afschuiven en de gemeentehuizen op die manier tegen elkaar kan opzetten. Het zou volgens Gallardo beschamend en politiek onhoudbaar zijn als een gemeente wel zwembaden kan openen en de stad ernaast niet.

Ook in de Gemeenschap van de Westelijke Costa del Sol is dit akkoord nog niet duidelijk. Acosol, het bedrijf dat hun water beheert, verzekert dat er volgende maand een beslissing volgt op basis van de evolutie van de regenval en de stabiliteit van de reservoirs en putten.

Axarquía

In Axarquía wachten ze op een bijeenkomst tussen hun gemeenschap en die van de Costa del Sol om de te volgen maatregelen te beslissen. In ieder geval verzekert de wethouder van Infrastructuur van Nerja, José Alberto Tomé, dat zijn gemeente “de richtlijnen, decreten en resoluties van de Junta de Andalucía”, zal volgen.

Aqualia, het bedrijf dat het waterverbruik in sommige gemeenten van de provincie beheert, geeft aan dat ze wachten op de beslissing in hun gemeenteraden. De situatie per gemeente verschilt. In sommige is de waterreserve verbeterd en in andere niet. Ze bekijken of ze kunnen kiezen voor werken om water uit andere plaatsen te halen en te zien of de uiteindelijke staat van de reservoirs het vullen van zwembaden al dan niet toelaat”

Vastgoedbeheerders willen ook dat de regering van Andalusië de leiding neemt om deze gemeentelijke verwarring te voorkomen. Manuel Jiménez, voorzitter van het College van Vastgoedbeheerders, ziet het overlaten van de beslissing aan de gemeenteraden niet als ‘eerlijke maatregel’. Hij betoogt dat sommigen het vullen van zwembaden kunnen goedkeuren, terwijl een woning op een steenworp afstand in de gemeente ernaast dat niet kan.

Lees ook: Noodklok Costa del Sol: zonder gevulde zwembaden geen toeristen

Dit vind je misschien ook leuk