Eten na stroomuitval: wat moet je weggooien en wat niet?

door Else BeekmanElse Beekman
eten na stroomuitval, opeten of weggooien? voedselautoriteit adviseert

De grote stroomuitval die maandag Spanje trof, roept bij velen ongetwijfeld vragen op over of je het eten uit de koelkast en vriezer nog veilig kunt eten. De Spaanse autoriteit voor voedselveiligheid AESAN speelt daarop in en komt met duidelijke richtlijnen. Wat zou je nu moeten doen om gezondheidsrisico’s te vermijden?

Om te beginnen is het tijdens een stroomuitval cruciaal om deuren van koelkasten en vriezers dicht te houden. Zo blijft de koude lucht zo lang mogelijk behouden. Volgens AESAN kan een goed gesloten koelkast tot 4 uur de temperatuur onder de 5ºC houden, terwijl een vriezer voedsel zelfs 24 uur (indien half gevuld) tot 48 uur (indien vol) bevroren kan houden. Is dat het geval, dan kun je alles nog gewoon eten na stroomuitval.

Beoordeling na een stroomstoring korter dan 4 uur

Was er minder dan vier uur geen stroom én heb je de koelkast dichtgehouden? Dan kun je ervan uitgaan dat het voedsel nog veilig is. Controleer wel altijd per product afzonderlijk.

Wat te doen bij een langere stroomuitval

Als je apparaten langer dan vier uur afgesloten waren van de stroomtoevoer, zoals het geval was in grote delen van Spanje afgelopen maandag, gelden strengere regels:

  • Weggooien: vlees, kip, vis, eieren, melk, zachte kazen en restjes uit de koelkast moeten worden weggegooid. Zelfs als ze nog goed ruiken of er normaal uitzien.
  • Bewaren: hele groenten en fruit kunnen vaak nog worden gegeten, mits ze fris ogen en na goed wassen. Gesneden groenten, salades en voorgesneden fruit moeten wél worden weggegooid.
  • Niet-bederfelijke producten zoals frisdrank, alcoholische dranken, chocolade en conserven die normaal in de koelkast staan, zijn veilig en kunnen buiten de koelkast worden bewaard.

Hoe om te gaan met diepvriesproducten

De diepvries biedt iets meer marge:

  • Nog bevroren: als er nog ijskristallen zichtbaar zijn of het product hard en koud aanvoelt, kan het opnieuw worden ingevroren.
  • Gedeeltelijk of volledig ontdooid: als etenswaren volledig zijn ontdooid en niet meer koud aanvoelt, moet het worden weggegooid.
  • Twijfelgeval: bij twijfel, vooral als je niet weet hoe lang de ontdooiing heeft geduurd, is het advies het product niet meer te consumeren.

AESAN benadrukt ook dat voedselvergiftiging kan optreden door het eten van producten die niet goed zijn gekoeld. Dat geldt ook als deze daarna nog worden verhit.

Advies: veiligheid gaat voor

De belangrijkste boodschap van AESAN is dat je niet moet vertrouwen op uiterlijk, geur of smaak om te bepalen of voedsel nog eetbaar is. En, belangrijk, bij twijfel gooi het dan weg. Gezondheid moet altijd vooropstaan, aldus AEAN’s devies.