Europese Commissie: ‘Catalonië valt buiten EU bij onafhankelijkheid’

door admin
Europese Commissie: 'Catalonië valt buiten EU bij onafhankelijkheid'

In navolging van Jose Manuel Durao Barroso en Juaquin Almunia heeft de Europese commissie opnieuw bevestigd dat een onafhankelijk Catalonië buiten de Europese Unie komt te staan, vanaf de eerste dag van onafhankelijkheid.

‘De interpretatie van Catalonië van de geldende Europese wetgeving is fout’, aldus zei Alejandro Ullurzun, een woordvoerder van de EC. Artur Mas, president van de Spaanse regio, heeft eerder gezegd wel mogelijkheden te zien om als onafhankelijke staat lid te blijven van de EU. ‘Als een gedeelte van het grondgebied van een lidstaat geen deel meer is van die lidstaat omdat het zich afscheidt, dan zijn de verdragen niet meer van toepassing op dit afgescheiden gedeelte’, zo verwoordde Ullurzun het.

Hiermee bevestigd hij wat al eerder vanuit de EC werd uitgedragen met betrekking tot het onafhankelijkheidsstreven van de Spaanse regio. ‘Een nieuwe onafhankelijke staat zou vanwege zijn onafhankelijkheid automatisch een derde land worden ten opzichte van de Europese Unie en de verdragen zijn dan niet meer van toepassing op dat grondgebied vanaf de dag van de betreffende onafhankelijkheid’, zo was en blijft het oordeel van de Commissie. 

Brussel heeft wel toegevoegd dat het gaat om een ‘interne en grondwettelijke kwestie van een lidstaat’. Daarbij blijkt men binnen de EC vooral naar het juridische kader te kijken bij evaluatie van de gevolgen van een eventuele onafhankelijkheid. 

Artur Mas is nog steeds van plan de stembussen tevoorschijn te halen op 9 november aanstaande om de Catalanen zich te laten uitspreken over de vraag of Catalonië een staat moet worden en of die staat dan onafhankelijk van Spanje moet zijn. Dit ondanks de tegenstand vanuit Madrid. 

Dit vind je misschien ook leuk