De komst van de herfst en de daaruit voortvloeiende temperatuurdaling gaat meestal ook gepaard met een toename van de incidentie van virussen zoals de griep. Spanje maakt zich op voor een zwaar griepseizoen, met een aanzienlijke stijging van het aantal gevallen vanaf oktober.
Om voorspellingen te doen over wat er in Spanje zou kunnen gebeuren, kijken wetenschappers ook naar andere plaatsen in de wereld waar de winter al voorbij is. Dit jaar blijkt uit waarnemingen uit het zuidelijk halfrond dat daar de griep al vroeg en hard toesloeg. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat de griep, net als vorig jaar, een groot deel van de bevolking kan treffen, vooral ouderen en kwetsbare groepen.
Vaccinatiecampagne vroeg gestart
Om de gevolgen van het verwachte griepseizoen te beperken, raden medische experts aan om de griepprik naar voren te halen. De vaccinatiecampagne, die begin oktober in veel regio’s begint, richt zich vooral op mensen ouder dan 60, chronisch zieken, zwangere vrouwen en mensen in zorginstellingen. Deze groepen lopen het meeste risico op ernstige complicaties en ziekenhuisopname. Vorig jaar was het grootste deel van de ziekenhuisopnames te wijten aan complicaties bij mensen boven de 75 jaar.
Symptomen en preventie
Hoewel het aantal griepgevallen in september nog laag was, waarschuwen experts om alert te blijven. De verwachting is dat de griep, net als vorig jaar, tot in maart of april actief kan blijven. Veel mensen vertonen symptomen zoals hoge koorts, vermoeidheid en droge hoest. Bij kinderen kunnen ook diarree en braken optreden.
De griep kan ernstige gevolgen hebben voor kwetsbare groepen, en daarom benadrukken gezondheidsautoriteiten het belang van vaccinatie. Het doel is niet alleen om individuen te beschermen, maar ook om de druk op ziekenhuizen te verminderen tijdens de wintermaanden, wanneer ook andere luchtweginfecties, zoals COVID-19, circuleren.