Explosieve groei in ambachtelijk bier in Spanje

door admin
Explosieve groei in ambachtelijk bier in Spanje

Dit was niet alleen te wijten aan de inflatie. Vorig jaar brak deze industrie haar productierecord, een duidelijk teken dat de markt voor ambachtelijk bier in opkomst is. Dit wordt bevestigd door een speciaal sectorrapport opgesteld door het Sectoraal Observatorium DBK van Informa geraadpleegd door El Periodico .

Sterke groei van consumptie in horeca- en restaurantsector

Volgens het rapport heeft “de productie van ambachtelijke bieren in 2022 de grote dynamiek behouden die werd waargenomen in 2021, en herstelde de verkoop die verloren ging in het eerste jaar van de pandemie.” De sterke groei van de consumptie in de horeca- en restaurantsector maakte het mogelijk om een productievolume van 244.000 hectoliters te bereiken, wat 17% meer is dan in het voorgaande jaar.

Een omzetstijging met uitdagingen

De groei in productievolume werd in het afgelopen jaar omgezet in 72 miljoen euro aan inkomsten, een cijfer dat 24% hoger ligt dan in 2021. De stijging is zowel te wijten aan de stijging van de vraag als de prijsstijgingen. 

Er is echter ook een schaduwzijde. Hoewel de sector zijn inkomsten verhoogt, wordt dit niet evenredig weerspiegeld in de winstgevendheid. Dit wordt toegeschreven aan stijgende kosten voor energie, logistiek en verpakkingen en grondstoffen.

De sector in verandering

Het rapport toont ook aan dat het aantal brouwerijen in 2022 is afgenomen, een trend die wordt gekoppeld aan een “geleidelijke concentratie van de verkopen” bij de grotere bedrijven. Tegen april 2023 waren er 476 geregistreerde producenten van ambachtelijk bier, tegenover meer dan 520 in 2019.

Regionale leiders

Het rapport wijst ook op de leidende rol van Catalonië in de sector, met de meeste bedrijven (23% van het totaal). Ze worden gevolgd door Andalusië (14%), Castilla y León (8%) en de Valenciaanse Gemeenschap (8%). De meeste van deze bedrijven zijn lokaal georiënteerd en kleinschalig.

Toekomstperspectieven

Tot slot voorspelt de analyse een stabilisatie van de vraag in de komende jaren. “In de tweejarige periode 2023-2024 zal de opwaartse productietrend aanhouden, hoewel een matiging van de groeisnelheid wordt voorspeld, met jaarlijkse factuurvariaties van ongeveer 10%”, concluderen de analisten. 

Ambachtelijk bier in Spanje

Historisch gezien is Spanje altijd een land geweest met een sterke wijnconsumptie, maar er is een groeiende waardering voor en vraag naar ambachtelijk en speciaalbier onder zowel bewoners als toeristen. Uniek voor de Spaanse ambachtelijke biermarkt is de grote regionale variëteit. Er is bovendien een groeiende trend van microbrouwerijen en brewpubs in steden zoals Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla. Deze locaties bieden consumenten de kans om een scala aan ambachtelijke bieren rechtstreeks van de bron te proeven en dragen bij aan de ontwikkeling van een sterke biercultuur in Spanje.

Lees ook: Spaanse biermerken optimaliseren bierproductie voor een beter milieu

Dit vind je misschien ook leuk