Feestdag in heel Andalusië met Blas Infante als hoofdpersoon

door admin
Feestdag in heel Andalusië met Blas Infante als hoofdpersoon

“Viva Andalucía libre!” Met deze woorden stierf op elf augustus 1936 de belangrijkste stimulans achter de oprichting van de onafhankelijke deelstaat die Andalusië tegenwoordig is. Blas Infante werd aan de vooravond van de Spaanse Burgeroorlog vanwege zijn afscheidingsideeën neergeschoten, vlak nadat hij was aangewezen als toekomstige president van een onafhankelijke Andalusische deelstaat. Nu heeft praktisch elke, zichzelf respecterende plaats in Andalusië plein of straat naar hem vernoemd.

Schrijver over Andalusië

Tijdens de Tweede Republiek was hij leider van de Andalusische Beweging. Hij werkte mee aan het opstellen van het ontwerp van het Statuut van Andalusië en publiceerde 53 werken, waaronder veel boeken over Andalusië. Met zijn briljante geest wist hij met het grootste gemak taken als jurist, historicus, antropoloog, musicoloog, schrijver en journalist af te wisselen.

Al op jonge leeftijd werd hij geraakt door het lot van de dagloners op de akkers rond zijn dorp. Uit deze betrokkenheid ontstond zijn droom om het gebied, waar hij zoveel van hield, te verlossen van de sociale en culturele problemen en onafhankelijk te maken.

“De meest vruchtbare bodem van Spanje levert geen banen. Terwijl de stieren vetter worden, lijdt het volk honger en wordt gedwongen haar geboortegrond te verlaten op zoek naar een beter leven. (…) Op dit schiereiland bestaan twee naties: Spanje in het noorden en Andalusië in het zuiden.”

Volkslied en wapen

In 1982 nam de Andalusische bevolking unaniem de ‘insignes van Andalusië’ over. Zo werden de als in 1918 en 1933 bepaalde groen-witte vlag, het volkslied en het wapen door Blas Infante genoemd. Hij componeerde zelf het volkslied en gaf zijn tekst de melodie van een religieus lied mee, dat na een zware werkdag onderweg naar huis werd gezongen door landarbeiders.

Op het wapen van Andalusië staat Hercules (stichter van de stad Cádiz) tussen twee zuilen vergezeld door twee leeuwen en begeleid door het motto: ‘Andalusië voor zichzelf, voor Spanje en voor de mensheid’ (Andalucía, por sí, para España y para la Humanidad).

Blas Infante werd in 1983 door het Parlement van Andalusië erkend en geëerd als ‘padre de la patría Andaluza’: vader des vaderlands van Andalusië’ en is met deze titel voor eeuwig verankerd in de geschiedenis van zijn geliefde geboortegrond.

Dag van Andalusië

In Sevilla komt de leden van het regiobestuur samen in het parlement en wordt het Andalusische volkslied gezongen. Jaarlijks worden ook de ‘hijos predilectos’ (favoriete zonen) benoemd en medailles van Andalusië uitgereikt. De dag wordt afgesloten met een gala. Het is de eerste 28F met nieuwe leiders. President Susana Díaz, Juan Manuel Moreno en Antonio Maillo vormen samen de meest recente coalitie. 

Manifestaties

Net als eerdere jaren in de crisis wordt de dag aangegrepen om demonstraties te organiseren tegen het huidige beleid. Vandaag worden circa 10.000 demonstranten verwacht die op de been komen uit protest tegen de hoge werkloosheid. In Andalusië is deze 36 procent, een van de hoogste percentages in Spanje, de corruptie en de bezuinigingen.

Dit vind je misschien ook leuk