Gaan Spanje, Portugal en Marokko WK voetbal 2030 organiseren?

door admin
Gaan Spanje, Portugal en Marokko WK voetbal 2030 organiseren?

In een boodschap die door de Marokkaanse minister van Onderwijs en Sport, Chakib Benmoussa werd uitgesproken, benadrukte Koning Mohammed VI dat ‘deze gezamenlijke kandidatuur, die ongekend is in de geschiedenis van het voetbal, Afrika en Europa, het noorden en het zuiden van de Middellandse Zee en de Afrikaanse, Arabische en Europees-mediterrane wereld zal verenigen’. Het is ‘een hefboom voor succes en duurzame menselijke ontwikkeling‘, want ‘naast een passie en de uitdrukking van creatief talent, is voetbal een toekomstvisie, een engagement op lange termijn, een efficiënt en transparant bestuur en een investering in infrastructuur en menselijk kapitaal‘, verklaarde de president in zijn toespraak.

‘Het Koninkrijk Marokko – dat de laatste FIFA Club World Cup heeft georganiseerd – heeft eens te meer met daden aangetoond dat zijn middelen, infrastructuur en ervaring, met name op voetbalgebied, beschikbaar zijn voor alle Afrikaanse landen die van de jeugd een hefboom van hoop en groei willen maken‘, aldus Mohammed VI in de door zijn minister voorgelezen tekst. ‘Het zal ook een bid zijn dat het beste van beide partijen samenbrengt en de demonstratie van een partnerschap van genialiteit, creativiteit, ervaring en vindingrijkheid. Moge de vrede, genade en zegeningen van de almachtige God over u zijn,‘ liet de koning weten over het bundelen van de krachten met Spanje en Portugal om het WK van 2030 te organiseren.

Favorietenrol

De strategische alliantie tussen Spanje, Marokko en Portugal is een van de grote favorieten om het belangrijkste evenement in het wereldvoetbal te organiseren. Een stap vooruit voor de federaties onder leiding van Luis Rubiales en Fernando Gomes, die de gesprekken hebben geleid om de unie met Marokko tot stand te brengen, en die door Koning Mohammed VI is bevestigd. De concurrenten zijn Argentinië, Chili en Uruguay, Saoedi-Arabië, Egypte en Griekenland.

Het is ook al bekend dat het Santiago Bernabéu stadion de gekozen locatie is voor de openings- en sluitingswedstrijden in het geval dat de bid wordt gekozen om de beste teams in 2030 samen te brengen. Dit werd bevestigd door Luis Rubiales tijdens een toespraak, dus het zal het uitgangspunt zijn als het zover is.

Niet meer met Oekraïne

De afwezigheid van Oekraïne is uiteindelijk te wijten aan de regels van de UEFA en de FIFA die de aanwezigheid van een land verbieden als het door inmenging internationale regels overtreedt of schendt. Deze zaak treft Oekraïne rechtstreeks met het sanctiedossier dat de voorzitter van de federatie van het grondgebied onder voorzitterschap van Volodymyr Zelensky heeft geopend.

Dit vind je misschien ook leuk