Elk jaar trekken duizenden pensionado’s uit Scandinavië, Groot Brittannië, Nederland, België en Duitsland met hun campers, kampeerbusjes en omgebouwde bussen richting Zuid-Spanje om de koude winters in hun eigen land te ontvluchten. De kust van Almería is een van de geliefde bestemmingen. Van Adra tot Pulpí bezetten campereigenaren maandenlang parkeerplaatsen aan stranden en openbare wegen. Dit wildkamperen wekt onvrede en irritatie bij lokale ondernemers, bewoners en autoriteiten.
Hoewel de provincie Almería beschikt over diverse campings en camperplaatsen – zelfs 28 volgens dit artikel – blijft de bezettingsgraad in de winter onder de 50%. Dit komt deels doordat veel overwinteraars ervoor kiezen om op niet-toegestane plekken te verblijven. Dat zijn openbare parkeerplaatsen of langs boulevards of strandwegen. De kustlijn wordt overspoeld door alle type campers. Sommige daarvan blijven weken of soms zelfs maanden op dezelfde locatie staan. Dit leidt tot klachten over vervuiling, ongereguleerd lozen van afvalwater en verstoring van de openbare ruimte.
Wildkamperen leidt tot oneerlijke concurrentie voor lokale bedrijven
Ondernemers uit de camping- en horeca-industrie in Almería luiden de noodklok. Terwijl zij kampen met lage bezettingsgraden in de winter, genieten de campereigenaren gratis van een plek met uitzicht op zee. Volgens de Spaanse caravanbranchevereniging Aseicar geeft een doorsnee campertoerist zo’n 170 euro per dag uit aan lokale economieën. “Het is een belangrijke inkomstenbron voor veel kleine ondernemers langs de kust,” aldus Aseicar-woordvoerder Luis López. Dit geldt echter vooral voor reizigers die gebruikmaken van reguliere voorzieningen, niet voor degenen die wildkamperen.
Oproep tot strengere handhaving
Verschillende belangenorganisaties, zoals de Plataforma de Autocaravanas Autónoma (PACA), pleiten voor strengere regelgeving en handhaving rond campers in Almería. Er wordt met name gewezen op de dubbele standaard: terwijl Spaanse camperaars zware boetes riskeren voor verkeerd parkeren of illegaal kamperen, lijken buitenlandse overwinteraars vrij spel te hebben. “Buitenlandse kampeerders zetten hun stoelen en tafels uit op het strand, gebruiken openbare wateraansluitingen en lozen afval zonder enige controle. “Ze bezetten het maritieme publieke domein met hun kampeerspullen, tappen water af van publieke aansluitingen en lozen hun afvalwater overal zonder controle of regulering, omdat niemand hen beboet,” zegt PACA-voorzitter Jesús Gallardo in Diario de Almería.
Wildkamperende campers een groeiend probleem
Langparkerende campers zorgen niet alleen in Almería voor problemen. Ook andere kustgebieden in Zuid-Spanje hebben ermee te maken. Recent kwam natuurgebied El Saladar in Alicante in het nieuws en schreef InSpanje.nl naar aanleiding van een reportage van Telecinco over tientallen Europese campers, waaronder veel Nederlandse, die gratis openbare parkeerplaatsen bezetten. Met alle frustratie bij lokale ondernemers en bewoners van dien. Ook in Tarifa lijken openbare parkeerplaatsen steeds vaker op geïmproviseerde campings. Vooral eentje in natuurpark El Estrecho bij Playa Los Lances wekt frustraties. In Nerja verwijderde de Guardia Civil enkele weken geleden ruim 100 campers en caravans van een strand in natuurpark Maro-Cerro Gordo. Tot slot diende vorige week een milieugroep in Alicante een klacht in tegen tientallen illegaal geparkeerde campers op een strandparkeerplaats in natuurgebied El Saladar. Gemeenten overwegen steeds vaker strengere maatregelen, zoals beperkingen op de maximale verblijfsduur en strengere controles op illegale lozingen.
Tekort aan officiële camperplaatsen
Tegelijkertijd pleiten camperverenigingen ervoor om het aantal officiële camperplaatsen uit te breiden. Spanje telt momenteel ongeveer 1.400 geregistreerde camperlocaties. In 2018 waren dat er nog 180. Toch is dat volgens experts bij lange na onvoldoende om de stijgende vraag op te vangen. Die schatten het tekort op ongeveer 2.000. De vloot van campers en caravans zou in Europa uit meer dan 5 miljoen voertuigen bestaan, waarvan 365.000 in Spanje.
“Illegale nederzettingen moeten worden aangepakt”
De Spaanse camperbranchevereniging Aseicar betreurt het asociale gedrag van sommige buitenlandse camperaars. Wel benadrukt hij dat veel Spaanse camperbezitters zich wél aan de regels houden en milieubewust reizen. Volgens Luis López, bestuurslid van Aseicar, zijn campers bedoeld om te reizen en nieuwe plekken te ontdekken, niet om maandenlang als een permanente verblijfplaats op het strand te functioneren. Hij roept de overheid op om maatregelen te nemen tegen de groeiende concentraties campers langs de kust. “Camperaars mogen niet langer dan 48 tot 72 uur op één plek verblijven zonder gebruik te maken van een erkende camperplaats. Illegale nederzettingen moeten worden aangepakt, want dit schaadt niet alleen de omgeving, maar ook de reputatie van de sector,” aldus López.