Grootste inbeslagname van lachgas ooit in Europa gedaan in Spanje

door admin
lachgas

e Guardia Civil heeft liefst 21.000 liter lachgas in beslaggenomen tijdens een operatie in Alhaurín el Grande in de Zuid-Spaanse provincie Málaga. Het is de grootste hoeveelheid ooit in Europa die door autoriteiten is onderschept.

Vijf personen zijn gearresteerd in het kader van de operatie “OZAL”. Zij waren allen betrokken bij het illegale transport en de distributie van lachgas (distikstofmonoxide of N2O) in uitgaansgelegenheden in de provincie Málaga. De operatie begon in februari toen de agenten op de hoogte werden gebracht van een groep mensen die zich bezighielden met illegale activiteiten in een industriële loods op het “La Rosa” industrieterrein in Alhaurín el Grande.

Onderzoek en inbeslagnames

Uit het onderzoek bleek dat er vooral ’s nachts om niet op te vallen veel huurauto’s naar de loods kwamen. De voertuigen werden geladen met flessen lachgas. Deze werden vervolgens gedistribueerd naar uitgaansgelegenheden aan de kust van de provincie Málaga voor gebruik op feesten. Om de politie te omzeilen, gebruikten de verdachten een verkenningsvoertuig om te waarschuwen voor mogelijke politiecontroles en zo het transport van de goederen te verzekeren.

Tijdens de doorzoeking van de loods werden 21.302 liter lachgas in verschillende soorten flessen en metalen cartridges in beslag genomen. Het blijkt volgens CadenaSER de grootste inbeslagname van deze stof in Europa te zijn. Vijf personen van verschillende nationaliteiten werden gearresteerd wegens een misdrijf tegen de volksgezondheid. Eén van de arrestanten had al meerdere antecedenten voor soortgelijke misdrijven.

Wat is lachgas?

Lachgas is gas met een licht zoete smaak en geur en met pijnstillende en dissociatieve eigenschappen. Het wordt gebruikt in de medische wereld als een kortwerkende pijnstiller en narcosemiddel, bijvoorbeeld door tandartsen en in ambulances. In de voedingsindustrie wordt het gebruikt als drijfgas voor slagroomspuiten en het kan ook het motorvermogen in verbrandingsmotoren verhogen. Recreatief gebruik van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes die ongeveer 1 tot 5 minuten duurt. Het geeft een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies en kan leiden tot lichtvoetigheid, verminderde pijnperceptie, ontspanning van spieren, en soms hallucinaties. Het bezit en de verkoop van lachgas voor recreatief gebruik is verboden. Overmatig en frequent gebruik kan zenuwschade en uitval- of verlammingsverschijnselen veroorzaken.

Dit vind je misschien ook leuk