Grote anti-toerisme manifestatie op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera gepland

door admin
manifestatie anti-toerisme

De situatie voor bewoners op Mallorca wordt steeds nijpender. Ontoegankelijke huisvesting, laagbetaalde banen in het toerisme, stranden waar alleen nog maar plek is voor duurbetaalde ligbedden en vastlopende toegangswegen. Steeds meer groepen en organisaties die bewoners en ondernemers op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera vertegenwoordigen, komen hiertegen in verzet en plannen een nieuwe anti-toerisme manifestatie.

In navolging van het succes van de vorige demonstratie op 25 mei tegen overtoerisme plannen ze opnieuw een demonstratie op 21 juli. Daarmee eisen ze maatregelen van de regionale overheid om de excessen van het overtoerisme tegen te gaan. De negatieve impact van het massatoerisme op de lokale bevolking en het milieu wordt te groot. Het natuurlijke evenwicht van de eilanden raakt verstoord en oefent ernstige druk uit op de loakel infrastructuur. De initiatiefnemers tot het protest roepen op tot beleidsveranderingen om de toeristenstroom beter te reguleren en duurzame toerismepraktijken te bevorderen.

Verwachte opkomst

De demonstraties zullen naar verwachting veel deelnemers trekken, waaronder veel inwoners van de eilanden, milieuactivisten en sympathisanten van buiten de eilanden. Over de definitieve datum van het protest werd afgelopen donderdag in Manacor gestemd. De demonstratie wordt georganiseerd door het platform Menys Turisme, Més Vida (minder toerisme, meer leven). Dit werkt verder samen met een breed netwerk van lokale collectieven.

Margalida Ramis, woordvoerder van het organiserend comité, liet weten in Diario de Mallorca dat de voorbereidingen in volle gang zijn en dat er contact is met de verschillende eilandgroepen om de mobilisatie te coördineren.

Vijf hoofdaspecten van de mobilisatie

Het platform werkt de acties uit op basis van vijf hoofdlijnen:

  • Men wil een grote mobilisatie op straat op alle eilanden
  • Er zullen specifieke ruimtes worden bezet
  • Mogelijk volgen er complexere en risicovollere acties zoals het verlammen van de luchthaven
  • Het platform komt met beleidsvoorstellen, ondersteund door juridische adviseurs en betrokken organisaties.
  • Voorstellen over het verspreiden van het nieuws over de mobilisaties

Woningdrama

Platformwoordvoerder Margalida Ramis noemt het woningdrama een krachtige rode draad: “Dit gaat ons allemaal aan. We moeten ook rekening houden met de wijze waarop werknemers in de toeristische sector werkzaam zijn, ook voor hen mobiliseren we”, voegt ze toe. Daarom wil het platform ook vakbonden bij de mobilisaties betrekken. De doelt hier op de onmogelijke situatie voor veel werknemers in de toeristische sector op de eilanden. Met hun lage salarissen is het onmogelijk om een woning of zelfs een kamer te huren. Daarom zien velen zich genoodzaakt te verblijven in auto’s of tenten.

Bewoners Mallorca gaan stranden bezetten uit protest tegen overtoerisme

Dit vind je misschien ook leuk