Ruim 15.000 personen hebben zaterdag tijdens een demonstratie op Mallorca hun ongenoegen geuit over de toeristische massificatie die hun leven op het Balearische eiland bemoeilijkt. Onder het motto ‘Mallorca is niet te koop’ kwamen ze ook op voor het recht op fatsoenlijke huisvesting.
De toeristische massificatie, waardoor grote aantallen toeristen sommige plekken op het eiland overspoelen stellen het geduld van de inwoners ervan steeds meer op de proef. Die lijden onder de gevolgen ervan. Het leven wordt steeds duurder, op belangrijke woon-werkroutes staan steeds vaker files en er zijn amper nog huur- of koopwoningen voor normale budgetten te vinden. Vooral dat laatste is de bewoners van Mallorca een doorn in het oog.
“Mallorca is niet te koop”
Duizenden mensen liepen door de straten van Palma en riepen ‘Mallorca is niet te koop’. De manifestatie tegen het massatoerisme ging om 19h van start in Parc de Ses Estacions en eindigde op Passeig des Born. Het protest van afgelopen zaterdag is volgens de organisatoren, het collectief Banc del Temps (BdT) uit Sencelles, ‘historisch’ te noemen. Leden hiervan namen vorige maand een video op in Sencelles om het huisvestingsprobleem op Mallorca uit te leggen.
Het algemene gevooel van de demonstranten is dat hun archipel op het punt van knappen staat. Dat duizenden families de eilanden definitief moeten verlaten omdat ze er niet meer kunnen wonen. Dat de inwoners zich tweederangsburgers voelen. Dat twintigers en dertigers geen woning meer kunnen kopen in Palma om een zelfstandig leven op te bouwen.
Geen huis te vinden
De krant Ultima Hora noemt voorbeelden van een stel van 35 jaar met allebei een baan, dat in Puigpunyent bij hun familie wil wonen, maar dat niet voor elkaar krijgt. Een inwoonster van Santa Catalina die gek wordt van de berichten in haar brievenbus met de boodschap ‘wij kopen uw huis’ en het zien van illegale verhuur in haar gebouw. Andere inwoners van Génova, de laatste Mallorcanen in een van de duurste wijken met de meeste buitenlanders. Het goedkoopste huis hier kost 700.000 euro. Andere families hebben er genoeg van om elke dag onderweg naar hun werk in lange files met toeristen te staan. Een deelneemster vertelt in Diario de Mallorca: “Ik heb twee kinderen, ben alleen en binnenkort moet ik uit mijn huis maar de prijzen zijn zo hoog dat ik geen ander huis kan vinden”.
Nieuw toeristisch model nodig tegen toeristische massificatie
De meerderheid van de mensen droeg tijdens de demonstratie protestposters met frases als: ‘het is geen toerismefobie, het is mallorcacidi’, ‘we willen niet migreren, we willen Mallorca’, ‘zonder huis geen toekomst’ of ‘Matthias Kühn is ons een woning verschuldigd’. De deelnemers aan de betoging willen met spoed een ander toeristisch model dat het mogelijk maakt om zowel toeristen op het eiland te ontvangen als dat bewoners op een normale manier er hun leven kunnen leiden.
Jacht van investeerders naar laatste ‘parels’ in het binnenland
Twee woordvoerders van Banc del Temps de Sencelles vertellen over de situatie in de dorpjes in het binnenland van hun eiland. Daar leggen investeerders de hand op de ‘laatste parels voor buitenlandse investeerders’, maar het zal niet lang duren voordat daar ook niets meer te vinden is. Het collectief stelt de regionale regering voor om als reactie op het massatoerisme een ‘huisvestingsnoodtoestand’ uit te roepen op alle Balearische eilanden. De eilandbestuurders moeten erkennen dat het hele gebied als ‘gespannen gebied’ gekenmerkt zou moeten worden. Er moet een stop komen op toeristische verhuur en garanties worden geboden aan de verhuurders en huurders. Ook moet er hulp komen om woningen op te knapppen. “Mensen hebben het slecht, we hebben geen vertrouwen in dat deze regering het toeristisch model verandert’, aldus een van de woordvoerders.
Opnieuw meer toeristen naar eilanden
Alleen al in januari en februari kwamen er 14,3% meer toeristen naar de Balearen dan een jaar geleden in dezelfde periode. Eerder deze maand kondigde de PP-eilandregering aan het toeristenquotum te verlagen. Van de 430.000 legale toeristenplaatsen zouden er 18.000 worden afgehaald. De maatregel werd aangekondigd na een publiek debat en een maatschappelijke reactie op de situatie van toeristische verzadiging die elk jaar optreed vanaf het begin van het zomerseizoen.
Lees ook: Groeiende opstand tegen massaal toerisme in Spanje