Het is goed voor de arbeidsmarkt (mits werkgevers netjes betalen) en dus goed voor de economie. Zonder toeristen waren veel Spaanse dorpen nog afhankelijk van de oogst van olijven of de vangst van vissen geweest. Toch wekt de massale komst van zonnehoedjes dragende en met camera’s of strandstoelen bepakte bezoekers steeds meer frustratie onder de lokale bevolking van de populairste plaatsen.
Twee berichten daarover in het Spaanse nieuws vallen in dit verband op. Allereerst organiseren diverse organisaties en verenigingen op Mallorca een manifestatie, in navolging van de protesten van zaterdag 20 april op de Canarische Eilanden. Daar kwamen duizenden bewoners en organisaties bijeen om te protesteren tegen het huidige toeristische model dat de eilanden overbelast en de lokale bevolking ‘verjaagt’. De demonstranten eisten een toeristisch plafond, een betere regulering van huisvesting en de invoering van een ecotaks. De situatie op de drukste Balearische Eilanden Mallorca en Ibiza is niet heel anders.
‘Ontgroei-manifestatie’
Het Platform ‘Minder toerisme, meer leven’ wil op zaterdag 17 mei om 18:30 uur een ‘pro-ontgroei’-manifestatie organiseren. Hiervoor zijn alle particulieren, groepen, verenigingen en organisaties die de boodschap ‘het is genoeg’ willen uitdragen uitgenodigd. In deze context wil het Fòrum de la Societat Civil, dat ecologische, buurt-, sociale, vakbond- en natuurbehoudorganisaties van het eiland verenigt, op donderdag het eerste Congres van Toerisme van de Burgermaatschappij presenteren. Dat zal eind juni in Palma plaatsvinden. Het idee is dat over een fenomeen dat iedereen raakt, ook iedereen zijn of haar zegje mag doen.
Getroffenen massatoerisme kunnen voorstellen indienen
Tijdens het congres zal gesproken worden over de voorstellen over hoe het toerisme op een gebalanceerde manier in te dammen, die dan zullen zijn ingediend door een honderdtal mensen uit de toeristische sector en daarbuiten. Die mensen zijn hiertoe uitgenodigd door het Fòrum de la Societat Civil. De organisatie vindt het rechtvaardig om “naar de hoofdrolspelers te luisteren, die nu de kans krijgen om verbetervoorstellen in te dienen”. Zodra het document is afgerond, zal het werk onder de hele samenleving worden verspreid en aan overheidsinstanties en bedrijven in de sector worden verstrekt.
Al vóór het toeristenseizoen echt is begonnen, breekt de archipel al records. Het eerste kwartaal van dit jaar ontvingen de Balearen meer dan 1,25 miljoen toeristen uit Spanje en het buitenland. Dat is een stijging van 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal cruisepassagiers steeg alleen al tussen januari en februari tot 165.104, een stijging op jaarbasis van 4,1%.
Binibeca Vell op Menorca ‘moet op slot’
El Diario publiceerde een ander opvallend artikel, ook overgenomen door The Guardian, en betreft de schilderachtige wijk Binibeca Vell op het eiland Menorca. Deze hoort bij de plaats Sant Lluís in het zuidoosten van het eiland. De privé-urbanisatie werd in 1964 gebouwd door een architect en ontwikkelaar die hun ideaalbeeld van een vissersdorpje uit vervlogen tijden wilden nabootsen. De bewoners zijn de massaal rondstruinende toeristen zat en vinden dat hun dorp op slot moet. ‘Ze gaan onze huizen binnen, zitten op ons terras, gooien vuilnis op straat en nemen zelfs spullen mee’, zo klinkt het. Het toonbeeld van een ‘pueblo blanco’ aan zee met kronkelende straatjes, houten balken, ouderwetse lantaarns en pittoreske balkonnetjes doet het zo goed op sociale media, dat bewoners er struikelen over selfie-nemende toeristen die zich gedragen alsof ze in een themapark zijn, vergetend dat er echte mensen wonen.
Vorig jaar kwamen er 800.000 bezoekers en dit jaar worden er meer dan een miljoen verwacht en let wel, het dorpje heeft minder dan 300 inwoners. Als de overheid de bewoners niet te hulp schiet, zal de Vereniging van Eigenaren in augustus een stemming houden onder de eigenaars om te bepalen of het dorp op slot gaat of niet.
Lees ook: Nationale parken in Spanje onder druk door massatoerisme