Historische demonstratie tegen massatoerisme op Canarische Eilanden

"We willen gastheren zijn, geen slaven"

door admin
historische demonstratie tegen massatoerisme canarische eilanden

Op de Canarische Eilanden hebben zaterdag bijna 200.000 mensen deelgenomen aan een historische demonstratie tegen massatoerisme, armoede, watertekorten, de vernietiging van natuurlijke landschappen en een gebrek aan woningen. Het motto van de protesten was: “We willen gastheren zijn, geen slaven.”

Een uur voor de start van de demonstraties waren op alle hoofdeilanden al vlaggen van de Canarische Eilanden, spandoeken en gele kleding, symbolisch voor de eilanden, te zien. De hoge armoedecijfers, watertekorten, gebrek aan huisvesting en de vernietiging van natuurlijke ruimtes hebben velen op de been gebracht tegen het huidige toeristische mode. “Canarias se agota (De Canarische Eilanden raken op)”, scandeerden de demonstranten unaniem.

Leuzen en eisen van demonstranten

De hoofdleus van de demonstratie was krachtig en direct: “Canarias no se vende, se ama y se defiende (De Canarische Eilanden worden niet verkocht, ze worden bemind en verdedigd)”. Deze werd herhaaldelijk gescandeerd, soms onderbroken door applaus. Andere opvallende leuzen waren: “Mijn eiland is geen pretpark”, “Hier wonen mensen”, en “Alle buren zijn toeristen”. Deze slogans benadrukken de frustratie over het toerisme dat de levenskwaliteit van de lokale bevolking aantast.

De impact van de protesten

Op Tenerife overtroffen de demonstraties alle verwachtingen. Organisatoren noteerden meer dan 80.000 deelnemers, terwijl de officiële cijfers 32.000 bedroegen. De drukte was vergelijkbaar met de grote opkomst tijdens het jaarlijkse Carnaval. De grootste kritiek was gericht op de politieke partij Coalición Canaria en de hotelindustrie. Die worden gezien als de belangrijkste begunstigden van het huidige toeristische model.

In Lanzarote, waar bijna 10.000 mensen de straten op gingen, stond de geest van César Manrique, symbool voor de milieustrijd van het eiland, centraal. “Agua para las papas, no para las piscinas (water voor de aardappelen, niet voor zwembaden)”, was een van de leuzen die de noodzaak van waterbehoud benadrukte.

La Gomera en El Hierro

Op La Gomera, een van de laatste eilanden die zich bij het protest aansloot, kwamen 300 mensen bijeen. Ook in El Hierro protesteerden inwoners onder de slogan ‘De Canarische Eilanden hebben een limiet’. Daarbij waren bijna 150 inwoners aanwezig. Op La Palma werd om 17.00 uur een manifest voorgelezen om “zijn onvoorwaardelijke steun” aan de rest van de eilanden te betuigen.

La Graciosa

In Caleta de Sebo, de hoofdstad van La Graciosa, hebben bewoners hun frustratie getoond over het beheer van beschermde natuurgebieden. Die hebben extra te lijden onder massatoerisme. “La Graciosa werd in 1986 uitgeroepen tot natuurpark. Pas in 2006 werd echter het bestuursplan voor gebruik en beheer goedgekeurd”, zo klonk de kritiek. “We zijn een van de weinige plaatsen die al 38 jaar in een beschermd natuurgebied leven zonder beheersorgaan. Ondertussen hebben we bijna een half miljoen bezoekers ontvangen”, zo klonk het.

Ook in andere landen demonstraties tegen massatoerisme

De demonstraties op 20 april zijn niet alleen beperkt tot de Canarische Eilanden. Ook in grote steden zoals Madrid, Barcelona en zelfs internationaal in Londen en Parijs vonden ze plaats. De lokale bevolking en milieuactivisten eisen veranderingen die de kwaliteit van hun leven en hun natuurlijke omgeving beschermen tegen de nadelige effecten van massatoerisme.

Lees ook: Probleem Spaanse vakantie-eilanden: volle hotels, geen personeel

Dit vind je misschien ook leuk