Het wordt weer koud in Spanje

Forse temperatuurdaling en vorst voorspeld door Aemet

door admin
temperatuurdaling

De Spaanse meteorologische dienst Aemet heeft een waarschuwing uitgegeven voor een plotselinge temperatuurdaling die aan het einde van zondag zal intreden. Na weken van hoge temperaturen komt hieraan een abrupt einde.

Vanaf deze zondag zal het weerbeeld in het grootste deel van Spanje aanzienlijk veranderen. De tot nu toe aanhoudende hoge temperaturen zullen plaatsmaken voor aanzienlijk lagere waarden. Volgens Aemet wordt deze verandering veroorzaakt door de gecombineerde invloeden van een hogedrukgebied ten noordwesten van Europa en een lagedrukgebied in het centrale en westelijke Middellandse Zeegebied. Dit zal leiden tot een forse daling van de temperaturen die al op zondag begint en zich voortzet in de volgende dagen.

Vorst bedreigt grote delen van het land

Deze scherpe temperatuurdaling zal vooral merkbaar zijn in het binnenland van het noorden en het noordoosten van de het Spaanse vasteland en de Balearen. De algemene temperatuurdaling wordt vanaf maandag nog intenser. De minimumtemperaturen zullen vooral in het binnenland sterk dalen. Dat leidt tot vorst die zich zal uitbreiden over grote delen van Castilla y León, het noorden en oosten van Castilla-La Mancha, delen van Aragón en de Pyreneeën.

Korte maar krachtige koudegolf

Deze periode van koud weer zal zijn hoogtepunt bereiken in de vroege uren van dinsdag 23 april. Dan zullen de temperaturen “abnormaal laag voor deze tijd van het jaar” zijn. Deze koudegolf zal echter niet lang aanhouden. Vanaf de tweede helft van dinsdag wordt verwacht dat het hogedrukgebied zich naar het zuidwesten verplaatst. Daarmee zal een einde komen aan de instroom van zeer koude noordelijke lucht. De korte episode van vorst en sneeuw eindigt dan op woensdag met een algemene temperatuurstijging.

Dit vind je misschien ook leuk