Tunnel van Spanje naar Marokko moet klaar zijn voor WK 2030

door admin
Gibraltar, tunnel, onderzeese tunnel

Spanje en Marokko hebben hun samenwerking vernieuwd voor de aanleg van een tunnel onder de Straat van Gibraltar. Het ambitieuze project moet Afrika en Europa rechtstreeks met elkaar verbinden.

Dit project is bijzonder relevant in de aanloop naar het Wereldkampioenschap voetbal in 2030, dat gezamenlijk door Spanje, Portugal en Marokko zal worden georganiseerd. Het idee is dat de onderzeese tunnel de dichtstbevolkte Marokkaanse stad, Casablanca, met de Spaanse hoofdstad, Madrid, verbindt,

Van autotunnel naar spoorwegtunnel

In een recente ontwikkeling hebben beide landen besloten om de aanvankelijke plannen voor een autotunnel te wijzigen in een spoorwegtunnel. Deze beslissing is genomen om te anticiperen op de toekomstige verkeersdruk en het groeiende vrachtverkeer in de regio, wat kan leiden tot congestie tijdens piekuren.

Focus op hogesnelheidstreinen

De nieuwe spoorwegtunnel zal niet alleen het transport van voertuigen en vracht faciliteren, maar ook de inzet van hogesnelheidstreinen mogelijk maken. Óscar Puente, de Spaanse minister van Transport, benadrukte tijdens een bezoek aan Marokko hoezeer Spaanse bedrijven geïnteresseerd zijn om bij te dragen aan dit baanbrekende project.

Technische details van het project

De geplande tunnel zal een totale lengte hebben van 38,7 km, waarvan 27,8 km onder water. Deze zal twee spoorwegterminals met elkaar verbinden. Beide tunnels bevinden zich op 42 km afstand van elkaar. De tunnel is ontworpen om dagelijks duizenden passagiers en tonnen goederen te vervoeren. Dat zal aanzienlijk bijdragen aan het versoepelen van de mobiliteit tussen de twee continenten.

Vervolg van het project

Afgelopen maart bezocht de minister van Transport en Duurzame Mobiliteit, Óscar Puente, Marokko om de infrastructuur- en transportplannen in Rabat van dichtbij te bekijken. Tijdens zijn bezoek benadrukte Óscar Puente de vooruitgang in het plan. Beide landen moeten nog de exacte datum voor een volgende bijeenkomst vaststellen. Daar zullen zij de voortgang van het project bespreken. Beide landen hebben aangegeven dat ze de al veertig jaar durende studies naar de tunnel willen versnellen, om zo de realisatie ervan te bespoedigen.

Lees ook: Blijkt tunnelproject tussen Spanje en Marokko miljoenen kostend luchtkasteel?

Dit vind je misschien ook leuk