Nationale parken in Spanje onder druk door massatoerisme

door admin
massatoerisme

Al langer is bekend dat populaire stadscentra in Spanje zoals die van Barcelona, Palma de Mallorca, Valencia en Málaga onder grote druk staan door het massatoerisme. Nu blijken ook nationale parken in het land te bezwijken onder een toenemende stroom bezoekers. 

Beschermde gebieden en kwetsbare ecosystemen komen daardoor in gevaar. Technici die verantwoordelijk zijn voor het publieke gebruik van het Netwerk van Nationale Parken in Spanje slaan daarom alarm. Ze spreken over “duidelijke problemen van overbevolking” die deze gebieden ondervinden. In de afgelopen tien jaar is het aantal bezoekers aanzienlijk toegenomen. Dat leidt tot ernstige zorgen over de duurzaamheid en het behoud van deze cruciale natuurgebieden.

Tijdens een recente bijeenkomst meldden vertegenwoordigers van 11 van de 16 nationale parken ernstige problemen met toeristische overbelasting. Daarom hebben ze een document opgesteld waarin de belangrijkste problemen van de meest getroffen gebieden worden genoemd. Alejandro González Domingo is verantwoordelijk voor projecten over toerisme en klimaatverandering bij de milieuorganisatie Eco-union. Hij benadrukte tegenover elDiario.es dat de toename van bezoekers een van de belangrijkste impactfactoren en drukpunten op de nationale parken vormt.

Problemen

Zo zijn er in het Nationaal Park Picos de Europa al jaren problemen met de toegang tot de gletsjermeren van Covadonga. het park verwelkomt jaarlijks bijna 1,8 miljoen bezoekers. Die massale toestroom is enigszins in betere banen geleid door alleen nog toegang te bieden met publieke bussen. Een ander park dat moeite heeft met massale bezoekersstromen is de Sierra de Guadarrama in Madrid. Hier komen jaarlijks 2,1 miljoen bezoekers op af. De hoogste berg van Spanje, de Pico del Teide op Tenerife verwelkomst liefst 12.000 bezoekers per dag. De problemen in de genoemde parken worden met name veroorzaakt doordat al die bezoekers met de auto komen.

Lees ook: Ernstig ongeluk met bus vol toeristen in Picos de Europa

30 procent meer bezoekers

Volgens gegevens van het ministerie voor Ecologische Transitie is het gemiddelde jaarlijkse aantal bezoekers in de laatste tien jaar met 30% gestegen. Waar dat tot 2012 nog op 10,4 miljoen bezoekers per jaar lag, is dit sinds 2013 gestegen naar 13,5 miljoen. González Domingo bekritiseert deze trend. Hij wijst op het conflict tussen behoud en economische ontwikkeling. In dat verband geeft hij aan dat bezoeken in theorie bedoeld zouden moeten zijn voor milieu-educatie en niet voor financieel gewin.

Complex probleem

In 2014 is in Spanje een speciale Wet op Nationale Parken van kracht gegaan. Die stelt dat het doel van een nationaal park is om “de integriteit van zijn natuurlijke waarden en landschappen te behouden”. Dit doel staat boven het sociale gebruik en genot van deze gebieden. De wet legt de nadruk op de bevordering van milieubewustzijn, wetenschappelijk onderzoek en de duurzame ontwikkeling van bij de parken betrokken gemeenschappen. “Het is een zeer complex probleem”, voegt Gómez Domingo toe. “Maar het toerismebeleid is van cruciaal belang en draait momenteel meer om promotie dan om aanpassing aan de eisen die worden gesteld door de klimaat- of milieucrises. “Het is een kwestie van prioriteiten en Spanje is een toeristenland.”

Lees ook: Dit zijn de 16 nationale parken in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk