Grote groep Spanjaarden betaalt meer huur dan ‘redelijke grens’

door admin
huur, huizenmarkt, huurprijzen

Van 65% van de huurappartementen met twee slaapkamers in Spanje ligt de gemiddelde prijs boven de maximale adviesprijs voor gezinnen met een gemiddeld inkomen. Dat betekent dat een grote groep huurders meer dan 30% van hun inkomen aan huur moet besteden, blijkt uit gegevens van Idealista.

Het vastgoedportaal heeft de gegevens van het Spaanse bureau voor statistiek, INE, over het gezinsinkomen in elke provinciehoofdstad gebruikt. Daarmee heeft het het maximale bedrag berekend dat een gezin aan huur zou kunnen betalen. Idealista noemt dit bedrag de ‘redelijke huur’.

Verder bestaat, volgens het INE, een gezin in Spanje uit gemiddeld 2,4 personen  ‘Dus een appartement met twee slaapkamers is de minimale woning voor een gezin’, aldus Idealista.

Maximale besteding aan huur

Het maximale huurbedrag voor een gezin met een gemiddeld inkomen € 767 zou per maand moeten zijn. Maar, zo meldt Idealista, de praktijk is anders. Want de gemiddelde prijs van een appartement met twee slaapkamers bedroeg in het vierde kwartaal van 2023 € 899 per maand.

Er is op meerdere plekken een groot tekort aan appartementen. Zoals bijvoorbeeld in Málaga en Palma. De huren zijn er hoog. Daar is maar 6% van de appartementen met twee slaapkamers economisch ‘geschikt’ voor een gezin met een gemiddeld inkomen.

Redelijke huurprijzen versus huidige huurprijzen

In Málaga is een huur tot 755 euro per maand ‘redelijk’. De huidige marktprijs van een appartement met twee slaapkamers is echter 1.028 euro. In Palma gaat de ‘redelijke prijs’ tot 913 euro, terwijl de marktprijs 1.419 euro is.

In Alicante en Barcelona vallen 14% van de appartementen onder de ‘redelijke grens’, gevolgd door Valencia (17%), San Sebastian (22%), Madrid (24%) en Bilbao (29%).

Percentage van inkomen te besteden aan huur 

De algemene lijn is dat een gezin niet meer dan 30% van zijn inkomen aan huur mag besteden. Omdat de inkomens niet in alle Spaanse regio’s en hoofdsteden gelijk zijn, verschilt de redelijke grens ook per regio. In Barcelona is het verschil het grootst tussen de redelijke prijs en de marktprijs, met een markthuur die 589 euro duurder is dan de redelijke huurprijs. Daarna Palma (506 euro duurder), Valencia (343 euro), Madrid (325 euro) en Malaga (272 euro), aldus Idealista.

Percentage van inkomen aan huur

In de steden waar de verschillen tussen de redelijke huurprijs en de marktprijs groter zijn,  betalen gezinnen een hoger percentage van hun inkomen aan huur. Barcelona spant de kroon. Gezinnen besteden er 44% van hun inkomen aan huur. Ook in Palma (43%), Valencia (39%), Malaga (38%) en Madrid (37%) zijn de percentages erg hoog.

Dit vind je misschien ook interessant: Daling huuraanbod en stijging prijzen door nieuwe huurwet Spanje 

Dit vind je misschien ook leuk