Grote uitdaging voor Spanje: Meer zonnepanelen installeren

door admin
Grote uitdaging voor Spanje: Meer zonnepanelen installeren

“In Spanje zijn bijvoorbeeld 150.000 installaties voor eigen verbruik en Duitsland telt er 2 miljoen”, zegt Daniel Pérez, vice-president van de Spaanse Fotovoltaïsche Unie (Unef), de belangrijkste vereniging in de sector. De voorspelling is om in 2030 14 GW aan eigen verbruik te bereiken. Het aantal installaties is de afgelopen maanden inderdaad toegenomen als gevolg van de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne, maar in andere Europese landen is het eigen verbruik veel verder ontwikkeld.

“Veel ruimte voor groei”

Pérez vervolgt: “Er is veel ruimte voor groei. We zouden in twee of drie jaar een miljoen installaties voor eigen verbruik kunnen bereiken”, voegt hij eraan toe. Er is marge en motivatie omdat de stijging van de energieprijzen die een jaar geleden begon, beïnvloed door de oorlog in Oekraïne en de dreiging dat Rusland deze winter de gaskraan zal sluiten, zelfconsumptie opnieuw centraal hebben gesteld bij consumenten.

Bekijk ook: Subsidies in Spanje voor het opwekken van je eigen elektriciteit

“Het is logisch dat mensen nu zonnepanelen willen plaatsen, maar dit is niet slechts een tijdelijke kwestie. We hebben te maken met een stabiele groei”, vult de vertegenwoordiger van Unef aan.

Zonnepanelen bieden meer mogelijkheden dan alternatieven

Dat het eigen verbruik in Spanje al maanden toeneemt, wordt ook erkend door het Instituut voor Energie Diversificatie en Besparing (IDAE). De directeur hiervan benadrukte maandag dat de mogelijkheden om de opwekking van elektriciteit met zonnepanelen en eigen verbruik te vergroten veel directer en voordeliger zijn dan alternatieven zoals kernenergie, waar rechtse politieke fracties voor pleiten. “Alleen vorig jaar werd 1,2 GW aan eigen verbruik van zonnepanelen op daken geïnstalleerd”, zei hij in een interview op Cadena Ser. Anderzijds, “om 1 GW kernenergie te installeren, zijn 20 jaar en nog veel meer investeringen nodig”. Het plaatsingspercentage van zonnepanelen verdubbelt elk jaar. 

Bekijk ook: Ikea kondigt enorme investering in zonne-energie in Spanje aan

Het doel van Spanje is dat tegen het einde van dit decennium 75% van de in Spanje opgewekte elektriciteit van hernieuwbare oorsprong is. Van dat percentage zou volgens de IDAE 14 GW uit eigen verbruik komen. Maar het kunnen er meer zijn. Sinds 2018 plaatsen Spanjaarden meer zonnepanelen op hun daken dan was voorzien. In dat jaar werd de zogenaamde ‘zonnebelasting’ afgeschaft en werd de verwerking van dit type voorziening gefaciliteerd.

Zonne-opwekking goed voor 12 procent van totaal

In de afgelopen weken was zonne-opwekking goed voor ongeveer 12% van het totaal. Alleen op sommige dagen van extreme hitte – wanneer zonnepanelen minder efficiënt zijn, daalde dit tot bijna 6%. Om de doelstellingen tegen 2030 te verwezenlijken, kan fotovoltaïsche energie op jaarbasis tussen 20% en 25% van de totale opwekking uitmaken.

“Het belangrijkste is niet alleen hoeveel zonne-energie we produceren, maar ook hoeveel vuile energie we hebben verdrongen”, voegt de vice-president van Unef toe. “Elke KWh die we met zonne-energie maken, is één KWh minder die we van Poetin hebben gekocht en in de huidige situatie is dat erg belangrijk.”

Als je volgens Daniel Pérez “vandaag een besluit neemt over het eigen verbruik, kun je over twee maanden de installatie hebben en dat zou deze winter al te merken zijn”. En daarbij komt nog de besparing op de elektriciteitsrekening die volgens de IDAE tussen de 30% en 60% kan liggen.

Dit vind je misschien ook leuk