Haaienlijk aangespoeld bij Benissa – Costa Blanca

door admin
Haaienlijk aangespoeld bij Benissa - Costa Blanca

Toch blijft het zien van een haai altijd indrukwekkend, ook voor deze duiker. De zee heeft het lijk van de haai tot aan de rotskust gebracht. Daarop kwamen volgens lokale media veel nieuwsgierigen het imposante dier met eigen ogen bekijken.

Lees ook: Grote haai gestrand op het strand in Valencia

Het gaat om een blauwe haai. De verantwoordelijken van de jachtclub hebben de Oceanogràfic in Valencia verwittigd zodat onderzoekers van het instituut het haaienlijk kunnen komen halen en de autopsie kunnen uitvoeren in de hoop de doodsoorzaak te kunnen achterhalen.

Blauwe haai

De blauwe haai (Prionace glauca) is een soort die veel voorkomt in de Middellandse Zee. De populatie is er door de IUCN gecategoriseerd als “kwetsbaar”. Volgens onderzoek heeft de blauwe haaienpopulatie in de afgelopen 50 jaar een afname van 96% in aantal en 99% in biomassa ondergaan. De verspreiding van de blauwe haai in de Middellandse Zee is sterk gerelateerd aan omgevingsfactoren. De kans aanwezigheid van de haai neemt toe van oost naar west.

13 Aanvallen op mensen door blauwe haai

Hoewel de kans om slachtoffer te worden van een aanval door een blauwe haai extreem laag is, zijn er volgens de International Shark Attack File (ISAF) in de loop van de tijd 13 aanvallen geweest, waarvan vier fataal waren​​. Wees gerust, die aanvallen waren niet dichtbij, maar allemaal in Azië, te weten 2 in Japan, 1 in Samoa en 1 in de Andamanen, een eilandengroep in de Golf van Bengalen.  

Lees ook: Vissen op beschermde haaien als toeristische attractie op Lanzarote

Dit vind je misschien ook leuk