Zorgeloos zwemmen in Spanje zonder kwallen? Doe de check

door admin
kwallen

Omdat een strandvakantie behoorlijk in het water kan vallen als er toevallig net een kwallenplaag is, telt in dit geval een gewaarschuwd mens voor twee. Wil je geen onaangename ontmoeting met kwallen deze zomer in Spanje, dan kan je de situatie op jouw strand nu real time checken.

Een hogere temperatuur van de Middellandse Zee vergroot ook de groei van kwallenplagen. Een website en een app spelen daar op in en bieden informatie over of er kwallen in een bepaald gebied zijn, om welke soorten het gaat, hoe gevaarlijk ze zijn en of ze steken. Dit praktische waarschuwingssysteem is gecreëerd door de Polytechnische Universiteit van Valencia.

Dergelijke kwallenplagen komen steeds vaker voor. Of het nu op een strand in Almería, in Ceuta, Valencia, in de Mar Menor in Murcia, de Costa del Sol of ergens aan een strand in Noordwest-Spanje is. De stijgende watertemperaturen, vooral in de Middellandse Zee, en de afwezigheid van hun natuurlijke vijanden zorgen ervoor dat deze weekdieren het plezier van een duik in zee flink kunnen bederven.

Met de MedusaApp kun je, voordat je naar het strand gaat, in realtime informatie vinden over of er kwallen zijn. En niet alleen of ze er zijn, maar ook of ze ongevaarlijk zijn of gemeen steken. Je kunt de app downloaden uit de Appstore of GooglePlay. De app is in het Engels of Spaans en je kunt toestemming geven voor dat de app je Instagram-account tagt als er nieuws over kwallen is in jouw buurt.

Zo zijn er op het moment van het schrijven van dit artikel kwallen gesignaleerd bij Platja de Can Camins in El Prat de Llobregat, bij enkele stranden in Tarragona, bij Cala Nova en Cala Martina op Ibiza, bij Caló de Sant Antoni en Cala Figuera op Mallorca en op een paar stranden op Menorca. De accuraatheid van de app staat of valt wel met de mate waarin mensen actief melding doen van kwallen in Spanje.

Risicoverkeerslicht

Groene stippen geven gebieden of stranden aan die kwallenvrij zijn. En als er een ongekleurde waarschuwing is, betekent dit dat er kwallen zijn gevonden die niet steken. Daarnaast is er een risicoverkeerslicht ingesteld voor gebieden waar stekende kwallen zijn:

  • Geel – licht stekend
  • Oranje – pijnlijk stekend
  • Rood – zeer pijnlijk stekend

Er is ook de mogelijkheid om de kwallenkaart van Spaanse stranden te filteren op datum. Hierdoor kun je zien in welke gebieden je het meeste risico loopt, waar ze vaker voorkomen en welke soorten het betreft. Handig als je kwallen tijdens je vakantie koste wat kost wilt vermijden.

Deze soorten kwallen komen het meest voor in Spanje

Volgens gegevens van het Instituto de Ciencias del Mar zijn dit de meest voorkomende kwallensoorten aan de Spaanse kust:

  • Portugees oorlogsschip: De gevaarlijkste van allemaal. Kan tentakels hebben tot 20 meter lang en is te herkennen aan de violette kleur boven het wateroppervlak. Gelukkig wordt hij zelden gevonden in het hoogseizoen op Spaanse stranden of in Spaanse wateren.
  • De parel of lichtgevende kwal: Een steek van de lichtgevende kwal doet erg veel pijn. Deze soort komt veel voor in Spanje. Ze zijn bruin als ze jong zijn en roze als ze volwassen zijn. Kan tot 20 centimeter in diameter worden.
  • Kompaskwal: Deze soort is zeldzaam in Spanje. Een steek van de kompaskwal doet erg veel pijn. Ze zijn geelachtig van kleur met bruine strepen en lijken op een paraplu.
  • Kruiskwal: Kan gemeen steken. Het goede nieuws is dat deze kwal zeldzaam is op Spaanse stranden. Deze kwal is paraplu-vormig, doorschijnend, met paarse tentakels.
  • Kubuskwal of zeewesp: Deze soort is niet veelvoorkomend in Spanje, maar kan gemeen steken en is erg giftig. Hij is kubusvormig, doorschijnend, blauwachtig of wit van kleur en heeft vier lange, goed gemarkeerde tentakels.
  • Blauwe kwal: Komt vaak voor en steekt. Kan tot 40 centimeter groeien en is blauwachtig-wit van kleur.
  • Reuzenkwal: Zeldzaam aan de Spaanse kust, maar steekt wel. Hij is zeer groot, tot 60 centimeter. Hij is blauwachtig-wit van kleur.
  • Bloemkoolkwal: Veelvoorkomend in Spanje. Ook wel zeepaddestoel genoemd. Deze is lichtblauw en kan een diameter van 30 tot 60 cm bereiken. Al heeft de kwal geen tentakels, aanraking kan wel irritaties veroorzaken.
  • Spiegeleikwal: Deze soort kwal steekt en wordt in toenemende mate dichter langs de kust gesignaleerd.

Toch gebeten? Als je toch gebeten wordt, houd de beet dan onder zout water en zand. Azijn op de beet kan ook helpen om het gif minder actief te maken. Spoel de beet niet af met zoet water of alcohol, dit kan de verspreiding van het gif juist versnellen!

Wil je actief bijdragen aan de accuraatheid van MedusaApp, meldt het dan als je tijdens je verblijf in Spanje kwallen signaleert. Je kunt een foto ervan uploaden en zelfs voor onderzoeksdoelen delen of je gebeten bent en hoe je de gevolgen ervan ervaart.

Dit vind je misschien ook leuk