Het weer in Spanje: Regen en frisjes in het noorden en intense hitte elders

door admin
intense hitte

De temperaturen stijgen op maandag aanzienlijk in heel Spanje. Het kwik bereikt waarden boven de 30°C in meer dan de helft van het land. Na de recente temperatuurdaling en onweersbuien, blijft deze week gekenmerkt door de invloed van Atlantische fronten die het uiterste noorden van het schiereiland doorkruisen.

Deze fronten brengen regen en onweersbuien naar enkele regio’s en zorgen daar voor koelere temperaturen, terwijl in andere delen de hitte toeneemt en de temperaturen boven de 40 graden zullen stijgen.

Ruim 30 graden

Volgens de voorspellingen van de Spaanse meteorologische dienst AEMET zullen de maximumtemperaturen in vrijwel heel Spanje stijgen. Vooral in het noorden van het schiereiland valt dat op. In gebieden zoals het laaggelegen binnenland van Andalusië, het stroomgebied van de rivier de Ebro en de zuidelijk gelegen hoogvlakte wordt het warmer dan 35 graden. De steden Córdoba en Toledo zullen met zeker 36 graden de hoogste temperaturen registreren. Het koelst wordt het in Vitoria met de laagste minimumtemperatuur van het land: 9 graden.

Maandag zal er ook sprake zijn van een daling van de temperatuur in het noordwesten van het land als gevolg van een zwak koufront. De maximumtemperaturen kunnen lokaal dalen tot 6ºC, terwijl de maximumtemperaturen in León, Zamora of Lugo onder de 28ºC blijven.

Regen en onweersbuien in het noorden

In het grootste deel van het land verwachten meteorologen stabiel weer met overwegend heldere luchten. Wel brengt de nadering van een Atlantisch front bewolking en regen naar het noordwesten van Galicië. Mogelijk breiden deze uit naar andere delen van het noordwestelijke schiereiland. In het binnenland van het oostelijke derde deel en rond het Cantabrisch gebied kan bewolking ontwikkelen, met mogelijke buien of hier en daar een onweersbui, vooral in de Pyreneeën.

Wolken en mist in de kustgebieden

Er wordt ook laaghangende bewolking in de ochtend verwacht in delen van het Cantabrisch gebied, de Pyreneeën, de Straat van Gibraltar en uitgestrekte gebieden in het oosten en zuidoosten van het schiereiland. Mogelijk gaat het in het zuiden van de regio Valencia hier en daar motregenen. Bovendien zijn er kansen op nevel of kustmist langs de zuidoostelijke kusten. In de Canarische Eilanden worden wolken in het noorden en heldere luchten in het zuiden voorspeld.

Extreme warmte in het verschiet

Op dinsdag verwachten weerdeskundigen een soortgelijke dag. Regen in Galicië en Asturië en mogelijke onweersbuien in bergachtige gebieden in het noorden. De temperaturen zullen in het noordwesten dalen, maar in de rest van het land stijgen, waarbij ze de 34 graden in Mallorca, grote delen van het zuiden en het noordoosten zullen overschrijden, en tussen de 36 en 38 graden in de valleien van de rivieren Ebro en de Guadalquivir in Andalusië.

Vanaf woensdag zal het weer waarschijnlijk stabiel blijven in heel het land. Lichte regen zal beperkt blijven tot het uiterste noorden en zonnig en heet weer in de rest van het land. De temperaturen zullen blijven stijgen. Dat maakt woensdag en donderdag zeer warme dagen in veel delen van Spanje. Op donderdag kunnen de temperaturen de 36 tot 38 graden overschrijden op de Balearen, in het noordoosten van het schiereiland, het centrum en het zuiden, en 38 tot 40 graden bereiken in delen van de Ebro en de Guadalquivir.

Vooruitzichten voor het weekend

Voor het komende weekend verwacht AEMET een temperatuurdaling in een groot deel van het land, hoewel het oosten, zuiden en de Balearen nog steeds intense hitte zullen ervaren.

Lees ook: Spaanse weerdienst komt met somber weerbericht voor begin juli

Dit vind je misschien ook leuk