Hoe Argentijnse vuurvliegjes de Spaanse bodemgezondheid bedreigen

door admin
Hoe Argentijnse vuurvliegjes de Spaanse bodemgezondheid bedreigen

Argentijnse vuurvliegjes, een recent geïntroduceerde soort, bedreigen de inheemse regenwormpopulaties die cruciaal zijn voor de bodemgezondheid en landbouw. Het vuurvliegje, genaamd Photinus signaticollis, afkomstig uit Zuid-Amerika, heeft zich sinds 2016 in Spanje gevestigd. Het insect heeft zich verspreid naar het noordoosten van het schiereiland en is zelfs de Pyreneeën overgestoken naar Zuid-Frankrijk in 2019.

De larven van deze vuurvliegjes voeden zich met regenwormen en hun groeiende aanwezigheid zou een negatieve impact kunnen hebben op deze voor de gezondheid van de bodem essentiële organismen.

Omvang van invasie nog onbekend

Onderzoekers van de afdeling Biodiversiteit, Ecologie en Evolutie van de Universidad Complutense de Madrid trekken aan de bel: de omvang van de invasie en de ecologische niche die deze vuurvliegjes zullen bezetten in Europa blijven onbekend. Met behulp van verspreidingsmodellen voor soorten hebben de wetenschappers gebieden in Europa geïdentificeerd waar deze vuurvliegjes zich potentieel zouden kunnen vestigen.

Waarom in Noordoost-Spanje?

In hun inheemse Zuid-Amerika komen de Photinus signaticollis voornamelijk voor in de gematigde gebieden van Argentinië en Uruguay, waar het klimaat op sommige plaatsen sterk lijkt op dat van de westelijke Middellandse Zeekust. Deze klimaatgelijkenis heeft het voor de vuurvliegjes mogelijk gemaakt zich in het westelijk Middellandse Zeegebied te vestigen.

“Met behulp van soortenverspreidingsmodellen hebben we in heel Europa zeer geschikte gebieden ontdekt waar deze vuurvlieg zich zou kunnen vestigen als hij werd geïntroduceerd. Interessant genoeg kunnen we door alleen gegevens uit Zuid-Amerika en de bijbehorende toestandsmodellen te gebruiken precies voorspellen waar hij zal voorkomen in Europa. Er zijn namelijk klimatologische overeenkomsten tussen het geboortegebied rond Río de la Plata en de provincie Girona”, benadrukken de onderzoekers in een verklaring.

Geen natuurlijke vijanden

Het ontbreken van natuurlijke vijanden in Europa lijkt de snelle verspreiding van de P. signaticollis in de hand te werken. Het onderzoeksteam wijst op het gebrek aan middelen, specialisten en aandacht voor biologische invasies, waardoor de problematiek rond exotische soorten toeneemt. De universiteit voegt daaraan toe dat deze ‘veronachtzaamde invasieve soorten’ een groeiend probleem vormen. Door het gebrek aan middelen om dergelijke invasies aan te pakken, kunnen diverse uitdagingen en bedreigingen door exotische soorten ontstaan.

Dit vind je misschien ook leuk