In het zonnige Puerto de La Cruz, een van de meest toeristische plekken van Tenerife, heeft een lokale horeca-ondernemer een positieve draai gegeven aan de migratiecrisis waar het eiland onder lijdt. In 2023 was de migratiecrisis op de Canarische Eilanden aanzienlijk. Van 1 augustus 2023 tot 22 juli kwamen er 52.876 mensen aan, waaronder 9.984 kinderen.
De Canarische route, ook wel bekend als de Atlantische route, blijft een van de gevaarlijkste ter wereld, waarbij duizenden migranten elke maand hun leven riskeren in gammele boten. Vervolgens verblijven ze zonder veel toekomstperspectief in overvolle opvangcentra.
Het verhaal van Kawsu Ceesay
Toch wisten sommigen hun leven een draai te geven dankzij inwoners van het eiland schrijft El Confidencial. Kawsu Ceesay, een 18-jarige jongen uit Gambia is hiervan een voorbeeld. Hij werkt in het restaurant El Camino in Puerto de la Cruz. Twee jaar geleden maakte hij in een kleine boot de gevaarlijke oversteek naar de Canarische Eilanden. Nu, na slechts een jaar werken in restaurant El Camino, wordt hij binnenkort tijdelijk de manager terwijl zijn baas op vakantie is.
Ceesay vertelt zijn indrukwekkende levensverhaal in bijna perfect Spaans in El Confidencial, die hem omschrijft als een opvallende en zeer vriendelijke verschijning. Hij is timmerman van beroep maar wil in Spanje blijven om informatica te studeren. Het zal moeilijk voor hem zijn, maar hij is vastberaden. Dat is ook te zien aan de manier waarop hij werkt in het restaurant. Ceesay houdt voortdurend overzicht op de 16 tafels op het terras en bedient elke gast met een glimlach. Hij stuurt een deel van zijn loon naar zijn familie in Gambia die hij hoopt te kunnen bezoeken in zijn vakantie.
Restauranteigenaar zet migranten aan het werk
Het verhaal van Ceesay is slechts een van de vele in El Camino omdat eigenaar Carlos González bewust migranten aanneemt. Daar begon hij aarzelend mee, maar op dit moment zou hij niet anders meer willen. Hij noemt het zijn beste beslissing ooit. “Deze jongeren willen werken, ze zijn gemotiveerd en hebben de wil om vooruit te komen in het leven. Ze komen met een andere mentaliteit, de mentaliteit om hard te werken en iets van hun leven te maken.” El Camino heeft 14 werknemers. Vier van hen hebben de gevaarlijke overtocht naar de Canarische Eilanden hebben gemaakt. Naast Ceesay werkt er een jongen uit Marokko, een andere uit Mali en nog een uit Senegal. “Ze komen elke dag met energie en zijn nooit te laat,” vertelt González trots. “Ze zijn zoals iedereen, ze willen gewoon werken, hun leven verbeteren en vooruitkomen.”
Inzet telt in plaats van afkomst of kleur
De eigenaar van El Camino erkent dat hij aanvankelijk sceptisch was over het aannemen van mensen uit het buitenland. “Ik was bezorgd over de reactie van de klanten,” geeft hij toe. Maar na verloop van tijd heeft hij zijn mening bijgesteld. “Ik wil klanten die zijn aangepast aan 2024, niet aan 1980. Mensen moeten begrijpen dat het de inzet van een persoon is die telt, niet hun afkomst.” Ceesay’s verhaal kan een inspiratiebron zijn. Niet alleen voor andere migranten, maar ook voor lokale ondernemers. González raadt andere werkgevers aan om mensen aan te nemen die willen werken, ongeacht hun afkomst of kleur. “Deze jongeren willen vooruit in het leven en hebben vaak veel meegemaakt. Een beetje vriendelijkheid en ze geven je alles terug.”
Terwijl de drukte in het restaurant toeneemt, sluit González zich aan bij zijn team om te helpen. Ceesay blijft druk in de weer, maar zijn glimlach verdwijnt nooit. Het restaurant El Camino, letterlijke vertaling ‘de weg’, bewijst dat er altijd een weg is om samen vooruit te komen.