Hoe hoge prijzen het eetpatroon van Spanjaarden beïnvloeden

door admin
Hoe hoge prijzen het eetpatroon van Spanjaarden beïnvloeden

De onstuitbare prijsstijgingen van levensmiddelen in Spanje wordt weerspiegeld in het winkelmandje en in het dieet van de Spanjaarden. Huishoudens passen hun eetgewoonten aan deze stijging aan. Hoe?

Ze eten minder vlees, minder vis, minder eieren en minder brood. Slechts twee producten werden meer geconsumeerd: wijn met een beschermde geograrische aanduiding (D.O.) en alle oliën behalve olijfolie en zonnebloemolie. 

Deze conclusies komen uit het laatste rapport van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening uit de maand juli. De grootste daling is te zien bij vleesproducten. Hiervan is de consumptie afgelopen juli met ruim 16% gedaald ten opzichte van juli 2021.

Ook de inkoop van vis daalde met 14%, brood met 9,4% en eieren met 8,5%. In totaal aten de Spanjaarden 8,8% minder voedingsproducten, hoewel ze er slechts in slaagden de uitgaven daaraan met 5,1% te verminderen.

De producten met de grootste daling in verbruik waren:

  • Zonnebloemolie -19%. Van 165,9 miljoen liter in juli 2021 naar 134,4 miljoen liter in juli 2022.
  • Schapen/geitenvlees -27,1%. Van 60,5 miljoen kilo in juli 2021,  naar 44,1 miljoen kilo.
  • Rundvlees -18%. Van 233,9 miljoen kilo in juli 2021 naar 191,9 miljoen kilo in juli 2022.
  • Vis -15,7%. Van 582,6 miljoen kilo in juli 2021, ging het in juli 2022 naar 491,2 miljoen kilo.
  • Overige melksoorten -15,1%. Van 30,3 miljoen liter in juli 2021, naar 25,7 miljoen liter.
  • Suiker -15,4%. Van 152,9 miljoen kilo in juli 2021, ging het in juli 2022 over op 129,3 miljoen kilo.
  • Olijfolie -10,2%. Van 380,7 miljoen liter in juli 2021naar 341,9 miljoen liter een jaar later.
  • Eieren -10,7%. Van 420,5 miljoen kilo in juli 2021, ging het in juli 2022 over tot 375,4 miljoen kilo.
  • Brood -7,4%. Van 1.430,8 miljoen kilo in juli 2021, ging het in juli 2022 naar 1.324,5 miljoen kilo.

 

De grootste daling, in procenten, was te zien bij mousserende wijnen, -28,4%. Van 2,1 miljoen liter ging het naar 1,5. In ruil daarvoor steeg de consumptie van wijnen met een beschermde geografische aanduiding met 1,7%. Van 25,7 miljoen liter in juli 2021 ging het naar 26,2 miljoen liter. Ook de consumptie van andere oliën (noch zonnebloem- noch olijf) nam toe, zoals lijnzaad- of kokosolie, waarvan het verbruik met 10% toenam, van 17,6 miljoen liter naar 19,4.

Minder aankopen, maar duurder

Ook zijn er veranderingen in consumptiegewoonten die niet altijd op de aankoopbon zijn terug te vinden, zoals vermindering van het aantal gekochte kilo’s of liters. Zo aten de Spanjaarden 45,1 miljoen kilo eieren minder, maar betaalden ze er 17 miljoen euro meer voor. Hetzelfde gebeurt met melk, de consumptie daalde met -6,4%, maar de waardeontwikkeling steeg met 2,2%. En het gebeurt ook met:

  • Gebak, gebak, koekjes en ontbijtgranen
  • Chocolade en cacao
  • Koffie en thee
  • Rijst
  • Pasta
  • Olijfolie en zonnebloemolie
  • Verwerkte aardappelen
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Frisdranken 

Producten die Spanjaarden in minder grotet hoeveelheden hebben geconsumeerd, maar waarvoor ze wel meer hebben betaald dan in juli 2021. Volgens Rubén Sánchez, hoofd van consumentenorganisatie Facua, onthouden mensen met minder koopkracht zichzelf van het kopen van dezelfde hoeveelheid voedsel als voorheen of van duurdere producten. Ze veranderen eetgewoonten, vervangen bijvoorbeeld vis en bepaalde soorten vlees door andere goedkopere producten die mogelijk minder voedzaam zijn en mogelijk een hoger gehalte aan koolhydraten bevatten.

Sánchez: “Wie vroeger vis met rijst at, eet nu rijst met een beetje vis of schrapt zelfs vis uit het dieet. Dit alles betekent dat de economische schade die deze prijsstijgingen veroorzaakt, resulteert in een slechter eetpatroon en een negatief effect op onze gezondheid. Mensen vervangen essentiële producten door producten waarvan de voedingsbijdrage niet zo typerend is voor het mediterrane dieet. Producten met vaak een overmaat aan koolhydraten of verzadigde vetten. Als dit lang duurt kan het later gevolgen hebben in het gezondheidssysteem en zorgen voor meer uitgaven aan gezondheid, zegt de deskundige in de krant NIUS. 

De aanbevelingen van consumentenorganisaties

In die zin beveelt de OCU aan om huismerkproducten te kopen en boodschappen te doen bij de goedkoopste supermarkten. “Door goed de plaats te kiezen waar de aankoop wordt gedaan, kunnen zeer relevante besparingen worden behaald: ongeveer 1.000 gemiddeld per jaar, in sommige steden meer dan 3.500 euro.

830 euro meer gemiddeld aan jaarlijkse voedseluitgaven

Volgens berekeningen van OCU zullen gezinnen dit jaar te maken krijgen met een extra kostenpost van meer dan 830 euro aan jaarlijkse voedseluitgaven. Bovendien wijst niets er op korte termijn op dat de situatie gaat veranderen. Sterker nog, consumentenorganisaties sluiten niet uit dat de prijzen van sommige producten de komende maanden nog verder zullen stijgen. 

Dit vind je misschien ook leuk