De uitzonderlijk hoge temperaturen deze winter, met januari als de warmste maand ooit geregistreerd in Spanje volgens de Aemet, hebben geleid tot een vervroeging van de pollenpieken. Slecht nieuws voor mensen met hooikoortsklachten dus.
De regenval in februari heeft bovendien ervoor gezorgd dat pollen langer in de lucht blijven hangen. Daardoor kunnen mensen met allergieën langer last hebben van symptomen. De Spaanse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (SEAIC) voorspelt daarom een intensere lente voor mensen met hooikoorts. Dat geldt met name voor wie in het centrale deel van het Iberisch Schiereiland wonen.
Variabele pollenniveaus met intense pieken
In steden zoals Madrid, Toledo, Segovia en Ciudad Real worden intense niveaus van grassenpollen verwacht. In bijna heel Castilla y León zullen de niveaus matig zijn, terwijl in Aragón de impact licht zal zijn. “Pollenallergie kan worden beschouwd als een pandemie en is een probleem van volksgezondheid. Meer dan een derde van de Spaanse bevolking lijdt eraan,” waarschuwt Ignacio Jesús Dávila, voorzitter van de SEAIC.
2023: Een jaar van extremen
Dr. Juan José Zapata, voorzitter van de klinische aerobiologiecommissie van de SEAIC, herinnert eraan dat 2023 in Spanje een gemiddelde temperatuur van 15,2 °C noteerde. Het jaar was gekenmerkt door extreme temperaturen die het gedrag van pollen beïnvloedden. Zo werd in Almería, waar normaal gesproken weinig olijfpollen zijn, een uitzonderlijke piek geregistreerd door een plotselinge temperatuurstijging. De hevige regenval in februari betekent dat de pollenpieken langer zullen aanhouden, waardoor de lente intenser wordt voor mensen met allergieën dan vorig jaar.
Advies voor allergiepatiënten
Dr. Zapata adviseert mensen met allergieën om de pollenlevels in hun omgeving in de gaten te houden en bij symptomen buitenactiviteiten te vermijden, ’s ochtends hun ramen niet open te zetten en wasgoed binnen te drogen. Belangrijk is om bij de eerste symptomen medicatie te nemen. Hij benadrukt ook het belang van het schoonhouden van filters in huis. Verder is het advies om FFP2-maskers en zonnebrillen te dragen bij buitenwerk in pollenrijke gebieden. Tot slot moeten mensen de voorgeschreven behandeling volgen zodra symptomen beginnen.
Extreme temperaturen verergeren allergische aandoeningen
Allergologen benadrukken dat klimaatverandering de timing, verspreiding, hoeveelheid en kwaliteit van allergenen beïnvloedt. Hetzelfde geldt voor de verspreiding en ernst van allergische ziekten. “Als gevolg hiervan verergert klimaatverandering allergische ademhalingsziekten zoals astma, allergische rhinitis en conjunctivitis. De pollenperiode begint eerder en eindigt later. Bovendien heeft het pollen een agressiever allergisch eiwitgehalte. Dat resulteert in aanhoudendere symptomen bij patiënten,” waarschuwt Carmen Andreu, secretaris van de SEAIC.
Met de lente in aantocht is het voor mensen met allergieën belangrijker dan ooit om voorbereid te zijn op een seizoen dat intenser belooft te zijn dan voorgaande jaren.