In deze Spaanse stad eet je de beste tapas volgens ‘The Times’

door Elize van Loon
creative tapas

De prestigieuze Britse krant The Times heeft negen steden over de hele wereld uitgekozen om van de gastronomie te genieten. En daarvan ligt er een in Spanje. De stad is befaamd om de tapas.

Als er iets is waardoor Spanje onderscheidt, dan is het wel de verscheidenheid aan gastronomische tradities. Ze verschillen per provincie. The Times roemt Logroño, de hoofdstad van La Rioja, die op de wereldkaart is gezet als culinaire topbestemming. De krant benoemt de rijke wijntraditie en het gevarieerde culinaire aanbod van tapas. En natuurlijk de combinatie van wijn en spijs.

Wijn-spijscombinaties

Logroño is een van de bakermatten van de regionale gastronomie, van verse producten en van de Spaanse gastronomie door chef-koks die internationale faam hebben.  Ook de wijn is wereldberoemd. De gemiddelde jaarlijkse productie van wijnen met de oorsprongsbenaming Rioja bedraagt 269 miljoen liter. 85% daarvan is rood. Je kunt er historische wijnmakerijen bezoeken, wijnproeverijen boeken of  rondleidingen door de wijngaarden. Vaak met een panoramisch uitzicht over de regio. Maar het biedt ook een uitzonderlijk culinair aanbod van de wijn-spijscombinaties waar The Times zo lovend over is.

Lokale producten

De Rioja-regio en haar kern, Logroño, staat bekend om de kwaliteit van haar lokale producten, van verse groenten tot gerookt vlees. De chef-koks van Logroño gebruiken deze  ingrediënten om gerechten te bereiden die traditie en moderniteit combineren. zowel de lokale bevolking als internationale bezoekers aanspreken. De laatsten zijn enthousiast over de meest traditionele gerechten, zoals Riojaanse aardappelen, kabeljauwen en natuurlijk de tapas.

Waar eet je de tapas in Logroño?

De Calle Laurel staat bekend om het grote aanbod aan bars waar tapas een must zijn bij een glas wijn of een biertje. Als je door deze centraal gelegen straat slentert, ruik je de geur van verschillende gerechten die worden bereid. Dat varieert van traditionele patatas bravas tot meer innovatieve lekkernijen zoals sushi met lokale producten.

Toch is er één tapa die eruit springt als je door de Calle Laurel loopt. Dat is het torentje van gegrilde champignons (3 stuks) en kleine garnalen, die ook op dezelfde manier worden bereid met knoflook, olijfolie en azijndressing.

Wil je wat meer keuze, ga dan naar Bar Atiborre (C/ Laurel, 33), waar ze een tapa van geroosterd lamsvlees met krokante aardappel aanbieden. Hou je meer van eieren, dan is de bodeguilla Los Rotos (San Agustín, 8) een aanrader. Je kunt ook de bocata de calamares en salsa proberen bij Calderas (Laurel, 20) of de picadillo de chorizo met kwartelei en paprika bij El Muro (C/ Laurel, 27).

Lees ook: Populaire Spaanse tapas tortillita de camarones 

Dit vind je misschien ook leuk