Populaire Spaanse tapas: Tortillita de camarones

door admin
garnalentortilla's

De Spaanse eetcultuur is zo divers als het land zelf. Zoveel streken, zoveel smaken. Daarom heeft elke regio wel zijn eigen favoriete tapa. En als er één gerecht is dat de essentie van de de provincie Cádiz belichaamt, dan zijn het wel de heerlijke garnalentortilla’s. Ze zijn knapperig, smaakvol en heel gemakkelijk te maken.

De oorsprong van dit iconische gerecht schijnt zelfs in het Italiaanse Genua te liggen. Vooral in bars van steden zoals San Fernando, Cádiz of Sanlúcar de Barrameda, kun je altijd wel ’tortillitas de camarones’ bestellen. De verukkelijke tapa combineert tarwe- en kikkererwtenmeel met garnalen, water, zout, lente-ui of ui en peterselie en heeft nu een speciale plaats in de traditionele keuken van de regio Cádiz. Het geheim van zijn knapperige textuur en lichte smaak ligt in zijn deeg zonder ei dat minder olie absorbeert tijdens het frituren.

Hoewel de garnalentortilla’s het hele jaar door worden gegeten, neemt de consumptie tijdens het carnavalsseizoen merkbaar toe. Dan treden de culinaire tradities van de regio op de voorgrond en worden tortillitas de camarones een onmisbaar onderdeel van de festiviteiten.

Buitenlandse oorsprong

Volgens onderzoek uitgevoerd door de gastronoom Manolo Ruiz Torres uit Cádiz zou het recept voor garnalentortilla’s tot 500 jaar oud kunnen zijn. Het ontstaan zou gerelateerd zijn aan het gerecht ‘farinata’ uit Genua. Dit bijna vloeibare deeg gemaakt van kikkererwtenmeel, water, olijfolie, zout en peper werd alleen niet gefrituurd, maar in de oven gebakken. Volgens Ruiz Torres vond er bij het meebrengen van dit gerecht door de Genuezen naar Cádiz een fusieplaats met een vergelijkbaar gerecht dat in Spanje werd gemaakt: de gachuelas, de voorloper van de huidige gefrituurde gerechten.

De eerste tortillitas in San Fernando

In de keukens van Cádiz worden de garnalentortilla’s zowel flinterdun als wat dikker gemaakt. Dat is sinds Catalina Pérez, de eerste eigenaar van Venta de Vargas in San Fernando in 1935 de eerste tortillita de camarones – die geen eieren bevat – in de koekenpan legde. Later was het haar schoondochter, María Picardo, die het recept verfijnde en het in de meest herkenbare vorm heeft gevestigd. Haar familie runt het restaurant nog steeds dat ooit als toevluchtsoord diende voor de beroemde flamencozanger Camarón de la Isla.

Recept voor garnalentortilla’s

Je kunt de tortillitas de camarones in 50 minuten op tafel hebben. Het volgende recept is voor 5 personen.

Ingrediënten:

  • 150 g rauwe garnalen
  • 100 g tarwebloem
  • 100 g kikkererwtenmeel
  • 1 glas water
  • 1/2 lente-ui
  • Peterselie
  • Olijfolie om te frituren
  • Zout naar smaak

Bereiding van garnalentortilla’s:

In een grote kom meng je de tarwebloem met het kikkererwtenmeel. Voeg daar de fijngehakte peterselie en lente-ui aan toe. Vervolgens doe je de vooraf schoongemaakte en in kleine stukjes gesneden verse garnalen erbij. Giet dan een glas zeer koud water in de kom en meng alle ingrediënten met een garde tot een homogeen en licht deeg. Laat dit deeg 30 minuten in de koelkast rusten zodat de smaken goed kunnen mengen. Verwarm vervolgens een royale hoeveelheid milde olijfolie in een grote koekenpan. Zodra de olie heet is, doe je met een lepel kleine porties van het deeg in de pan. Bak elke tortilla, eenmaal omgedraaid, tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Nadat je de tortillitas uit de pan hebt gehaald, laat je ze uitlekken door ze op keukenpapier te leggen. Serveer de tortilla’s warm of op kamertemperatuur.

Coeliakiepatiënten, vegetariërs of veganisten kunnen ook hun eigen versie van de tortillitas maken. Voor de eerste groep zou het voldoende zijn om kikkererwtenmeel te gebruiken. De andere twee groepen kunnen de garnalen vervangen door groenten.

Lees ook: Populaire Spaanse tapas: Gambas al ajillo of gambas pil pil

Dit vind je misschien ook leuk