Museum mytische flamencozanger Camarón opent in San Fernando (Cádiz)

door admin
Museum mytische flamencozanger Camarón opent in San Fernando (Cádiz)

Het museum voor de legendarische flamencozanger Camarón de la Isla dat vrijdag officieel werd geopend in San Fernando in de provincie Cádiz, opent vanaf dinsdag zijn deuren voor het publiek. De kaartverkoop loopt nu al storm.

Bijna alle kaartjes zijn uitverkocht, met uitzondering van enkele kaartjes voor de ochtendopeningen op woensdag en zondag. 

Camarón de la Isla (zijn echte naam was José Monje) was een van Spanjes bekendste flamencozangers van de tweede helft van de 20e eeuw. Hij kreeg zijn bijnaam Camarón -garnaal- vanwege zijn roodblonde haar, zijn magere lichaamsbouw en lichte huid.Camarón overleed in 1992 op 41-jarige leeftijd.

Modern, ruim en innovatief

Het museum is modern en innovatief en zeer interactief, met een nieuw visueel en grafisch concept dat is afgestemd op de wensen van het publiek. Het biedt een emotionele en persoonlijke reis door het leven en de carrière van de cantaor (flamencozanger). Het museum beschikt over technologische projectie-elementen die het functioneler, moderner en duurzamer maken, maar ook over belangrijke stukken uit de nalatenschap van de kunstenaar, geschonken door zijn familie. 

Het museum staat dichtbij de befaamde Venta Vargas, het restaurant waar Camarón als kind al kwam en begon met optreden, en het standbeeld van Camarón aan op de Plaza Juan Vargas, en heeft twee verdiepingen en een oppervlakte van 1.200 vierkante meter.

In totaal worden 300 mensen per dag toegelaten, in twee groepen van 25 mensen per uur. Het museum van Camarón de La Isla zal het belangrijkste flamencomuseum worden van Spanje, aldus het gemeentebestuur van San Fernando, de geboorteplaats van de flamencoartiest.

Interactief

De inhoud wordt getoond via vijf grote interactieve schermen en de panelen in alle zalen. De bezoeker kan een audiovisueel overzicht te zien krijgen van de artistieke en persoonlijke carrière van José Monje van wel vijf uur. Bovendien beschikt het centrum ook over meer dan 30 uur video. Daarmee wordt niet alleen Camarón de la Isla, maar ook de flamencozang in het algemeen, in leven gehouden. 

Multifunctioneel

Op de benedenverdieping is er een receptie, ruimte voor de toekomstige winkel, de speelzaal voor de kinderen en een documentaireruimte waar bibliografieën kunnen worden geraadpleegd, audities kunnen worden gehouden en bezichtigingen op een geïsoleerde manier kunnen worden georganiseerd. Het centrum is ook zeer geschikt voor het houden van evenementen, lezingen, presentaties en kleine voorstellingen. Een ander hoogtepunt is het dak waar openluchtactiviteiten kunnen plaatsvinden.

De tentoonstelling is verspreid over drie grote ruimtes of thematische blokken die het leven van Camarón chronologisch in drie belangrijke fasen behandelen: Origen, Leyenda y Revolución.

Van Oorsprong naar Revolutie

De eerste van de tentoonstellingsruimten, Origen (Oorsprong), richt zich op de vroege jaren van de kunstenaar, zijn leven in San Fernando, zijn jeugd, zijn invloeden en hobby’s zoals stierenvechten, zijn optredens in de Venta de Vargas. Ook op de begane grond, op de binnenplaats, is een van de pronkstukken te zien, de gerestaureerde Mercedes 300D auto van de cantaor. Hij reisde hiermee duizenden kilometers van optreden naar optreden.

Op de eerste verdieping van het gebouw bevinden zich de twee andere tentoonstellingsruimten: Leyenda (Legende) en Revolución (Revolutie). De rondleiding is meeslepend en origineel met een concept van een donkere doos die je toelaat in het leven van de artiest en zijn carrière. Leyenda gaat over het vertrek van Camarón naar Madrid tot de opname van het iconische album ‘La leyenda del tiempo’, en zijn persoonlijke en artistieke ontmoeting met Paco de Lucía. 

Revolución, het laatste gebied, bestrijkt alles wat na die mythische plaat kwam en toen de cultus van zijn persoon en zijn werk ontstond. Het moment waarop de legende een universele mythe werd. 

Dit vind je misschien ook leuk