Populaire Spaanse tapas: gambas pil pil of gambas al ajillo

door admin
Populaire Spaanse tapas: gambas pil pil of gambas al ajillo

In Spanje zijn gamba’s gemakkelijk te verkrijgen tegen zeer schappelijke prijzen. Voor een halve kilo rauwe of ingevroren gamba’s betaal je circa 6 à 7 euro. De gamba’s die je bij de meeste Spaanse supermarkten kunt kopen, zijn van uitstekende kwaliteit en meer dan geschikt voor dit populaire Spaanse tapas-recept. Verse gamba’s geven echter wel het lekkerste resultaat.

Eenvoudig bereiden

In vrijwel alle tapasbars en ‘chiringuitos’ – zeker in het zuiden van het land, vind je wel gambas pil pil of gambas al ajillo op de kaart. Het zelf bereiden van dit lekkere hapje is meer dan prima te doen. Zorg voor voldoende vers stokbrood om als de gamba’s op zijn lekker te dippen in de achtergebleven, pikante knoflookolie. En, voorkom dat de knoflook aanbrandt en je hele tapa een bittere smaak krijgt.

Ingrediënten gambas pil pil (4 pers.):

– 5 eetlepels olijfolie

– 500 gram (middel)grote verse, gepelde garnalen (staart mag blijven zitten)

– 4 tenen knoflook in dunne plakjes

– een halve verse rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt

Zo bereid je gambas pil pil

Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de gamba’s en chili toe. In een paar seconden worden de garnalen al aan de onderkant roze. Draai ze om en roer ook de knoflook erbij door tot de knoflookwalm uit de pan begint op te stijgen. Blijf roeren tot alle garnalen overal roze zijn, stevig aanvoelen en de knoflook lichtgekleurd raakt. Dien ze meteen als de olie nog borrelt en sist op in een aardewerk schaaltje of een kom. 

Dit vind je misschien ook leuk