De inflatie in Spanje is in januari met 0,1% gestegen tot 2,9%, waarmee het record van de afgelopen zes maanden is gebroken. Dit blijkt uit gegevens die het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) deze week publiceerde. De prijsstijgingen troffen verschillende sectoren. Gelukkig was er voor een aantal producten en diensten ook goed nieuws.
De consumentenprijsindex (CPI) was niet meer zo hoog sinds juni 2024 en zet zijn opwaartse koers voort die zich in oktober tijdelijk herstelde. Het prijsniveau is nu één procent verwijderd van de stabiliteit en de doelen die de Europese Centrale Bank heeft gesteld.
Prijsstijgingen: elektriciteit, zonnebloemolie, transport
Elektriciteit steeg in januari met meer dan 11%, dat is de grootste maandelijkse stijging in twee jaar. Maar ook andere artikelen zoals particuliere ziektekostenverzekeringen, zonnebloemolie, vloeibare brandstoffen voor thuisgebruik. Ook groenten en peulvruchten werden duurder, met een prijsstijging van meer dan 5%.
De transportsector steeg met 0,7% op jaarbasis tot 1,3%, als gevolg van de stijging van de brandstof- en smeermiddelenprijzen voor personenauto’s. De kosten voor huisvesting stegen met 0,5% tot 7,9%, als gevolg van de stijging van de elektriciteitskosten. De btw op elektriciteit bedraagt vanaf 1 januari van dit jaar weer 21%, nadat deze tot 31 december 2024 was verlaagd naar 10%.
In het afgelopen jaar is elektriciteit met meer dan 20% gestegen en het prijsniveau is het hoogste sinds oktober 2022. Toen was er sprake van een piek in de energiekosten na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.
Prijsdaling: kleding, schoenen en olijfolie
Daarentegen daalden de prijzen van kleding (-12%) en schoenen in januari met 11,2% door de winteruitverkoop. In de sector vrije tijd en cultuur daalde het maandelijkse cijfer met 3,3% door lagere pakketreizen. De prijs van olijfolie daalde weer, met meer dan 7%.
Inflatiegegevens voor januari
De inflatie op jaarbasis bedroeg in januari 2,9%, 0,1% lager dan wat het INE eind vorige maand bekendmaakte (3%). Het maandcijfer van 0,2% komt echter overeen met de oorspronkelijke raming. Volgens het INE is de stijging van de CPI tot 2,9% vooral te wijten aan de stijging van de brandstofprijzen en de elektriciteitsprijzen.
Maandelijkse ontwikkelingen
Op maandbasis is de CPI in januari 2025 met 0,2% gestegen ten opzichte van december 2024. Deze maandelijkse stijging is de grootste inflatiestijging in een januarimaand sinds 2000 en markeert de vierde maand op rij met maandelijkse stijgingen. De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de stijging van woonkosten (3,8%) en de transportsector (0,8%).
Beoordeling door de ECB
De top van de ECB (Europese Centrale Bank) is van mening dat een inflatiedoelstelling van 2% op de middellange termijn de beste manier is om de prijsstabiliteit in de eurozone te handhaven, legt de Bank van Spanje uit. De situatie in Spanje is nu onstabiel en Spanje overschrijdt de doelstelling met één procent.