Ingestort terras Mallorca was illegaal

door admin
terras medusa beach

De terras van het Medusa Beach Club restaurant-bar aan Playa de Palma, dat afgelopen donderdag instortte en vier doden en veertien gewonden veroorzaakte, bleek illegaal te zijn.

Het terras had geen gemeentelijke activiteitenvergunning en mocht daarom geen klanten ontvangen. Dit verklaarde Jaime Martínez, de burgemeester van Palma, tijdens een persconferentie op dinsdag. Hierdoor werd alle activiteit op de terras als “illegaal” beschouwd. Op het moment van de ramp bevonden zich 21 personen op de terras. Nadat een tafel was samengesteld voor 12 jonge Nederlanders en er mortel was aangebracht op het centrale gedeelte, maar niet aan de begin- en eindzones, kon de structuur het overgewicht niet dragen en stortte het in.

Bouwproblemen terras

Volgens burgemeester Martínez beschikten zowel de kelderverdieping, waar een muziekbar was gevestigd, als de begane grond, waar het restaurant zich bevond, over de vereiste vergunningen. Het terras daarboven was echter niet opgenomen in deze vergunningen. De brandweer van Palma concludeerde in een voorlopig rapport dat het terras is ingestort door een combinatie van illegale bouwwerkzaamheden en overbelasting in de vorm van de aanwezigheid van ongeveer twintig klanten op de eerste verdieping op het moment van het incident.

Juridische gevolgen ingestort terras

Het stadsbestuur van Palma heeft zijn rapporten naar het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie gestuurd. De gemeente zal zich als benadeelde partij voegen wanneer er een gerechtelijke procedure wordt gestart tegen de mogelijke verantwoordelijken van de tragedie.

Slachtoffers

De vier dodelijke slachtoffers van het instorten van de terras waren twee Duitse toeristen van 20 en 30 jaar, een 23-jarige Spaanse medewerkster van de bar en een 44-jarige Senegalese man. De veertien gewonden, waaronder Nederlanders van een vriendengroep uit het Limburgse Baarlo, zijn opgenomen in lokale ziekenhuizen.

Veiligheidsinspectie

In 2020 had de gemeente Palma een boete van 4.500 euro opgelegd aan een ondernemer voor het uitvoeren van illegale bouwwerkzaamheden in hetzelfde pand. Deze inbreuken omvatten onder andere de constructie van een dek dat instortte tijdens het incident. De ondernemer, partner van de ondernemer die de Medusa Beach Club exploiteert, kreeg de boete na verschillende inspecties die sinds 2013 hadden plaatsgevonden.

In een interview met Euronews benadrukte Enric Heredia, voorzitter van de Vereniging van Structuuradviseurs, het belang van strikte naleving van bouwprocedures en vergunningen. “Bouwprojecten zijn altijd delicaat en vereisen speciale aandacht, een concreet projectplan, en een goed toezicht op de uitvoering en ingebruikname,” aldus Heredia.

Lees ook: Update: Nog vijf gewonden in ziekenhuizen na drama op Mallorca, waaronder drie Nederlanders

Dit vind je misschien ook leuk