Inwoneraantal Benidorm stijgt tot recordhoogte

door admin
Benidorm inwoneraantal

Nog nooit had Benidorm zoveel inwoners. Met 74.600 personen heeft Benidorm (Alicante) een historisch hoog inwoneraantal bereikt, zoals bevestigd door het Spaanse Nationaal Instituut voor Statistiek (INE).

Volgens de gegevens van het INE bedroeg het aantal geregistreerde inwoners op 1 januari 2024 in Benidorm 74.588, bijna 2.250 mensen meer dan in 2023 en 820 meer dan in 2013, toen Benidorm haar vorige bevolkingsrecord had bereikt.

Dit werd maandag medegedeeld door de burgemeester van Benidorm, Toni Pérez. Hij benadrukte dat deze cijfers “bevestigen dat er een groeiende interesse is om niet alleen in Benidorm te wonen, maar ook om zich in de stad te registreren”.

Verbetering diensten en werkgelegenheid

De burgemeester verklaarde dat dit “ongetwijfeld” te danken is aan “de geleidelijke verbetering van de openbare diensten, de economische kansen en de werkgelegenheid die een toonaangevende toeristische bestemming biedt, evenals verschillende maatregelen die de afgelopen jaren op gemeentelijk niveau zijn genomen en hebben gefungeerd als stimulansen”. In dit verband noemde hij onder meer de parkeersticker voor bewoners, de Burgerskaart of verschillende kortingen op openbare tarieven.

Economische trekker

“Als stad is Benidorm een motor voor het genereren van werkgelegenheid en een economische trekker. Dat potentieel wordt geleidelijk weerspiegeld in het aantal inwoners. Het is een langzame, maar solide en gestage groei in de loop van de tijd. Daardoor zijn we in een paar jaar tijd gestegen van iets meer dan 66.000 inwoners naar meer dan 74.500,” voegde Pérez eraan toe.

Bovendien benadrukte hij dat dit aantal van bijna 74.600 inwoners “niet definitief is en zou kunnen toenemen. Nu begint namelijk een periode waarin gemeenten bezwaren kunnen indienen tegen het door het INE vastgestelde bevolkingsaantal. Het aantal dat gemeenten in hun eigen registers hanteren is namelijk meestal hoger dan dat wat aanvankelijk door het INE wordt vastgesteld”.

Buitenlandse bevolking

Deze verschillen in cijfers worden met name beïnvloed door de buitenlandse bevolking. Die moeten, afhankelijk van de nationaliteit, hun inschrijving vernieuwen of bevestigen, een procedure die niet alle bewoners tijdig voltooien.

Pérez benadrukte dat “het efficiënte beheer dat wordt uitgevoerd door de afdeling Statistiek heeft geleid tot een steeds nauwkeuriger afstemming van de gemeentelijke cijfers op die van het INE. Daarmee zijn de verschillen teruggebracht tot 2,8 procent, enkele punten onder de percentages van voorgaande jaren”.

Tot slot kondigde de burgemeester aan dat “het doel blijft om 75.000 inwoners te bereiken, die drempel die zou betekenen dat we de stap naar een ‘grote stad’ zouden zetten. Daarmee zouden we ook de mogelijkheid hebben om meer financiering van de staat te ontvangen,” benadrukte Pérez.

Dit vind je misschien ook leuk