Inwoners La Palma voelen zich bedrogen met nieuwe woningen

door admin
Inwoners La Palma voelen zich bedrogen met nieuwe woningen

“Een schande”, “Dit mag geen huis genoemd worden”, “Alleen onze zwart-wit gestreepte pakken ontbreken nog” zijn de eerste reacties van enkele bewoners van Llanos de Aridane. De woningen zijn zogeheten modulewoningen, maar volgens inwoners lijken het meer op omgebouwde gevangeniscellen. De huizen zijn namelijk gemaakt van oude containers die vroeger op schepen werden gebruikt.

Komende weken 85 modulewoningen opgeleverd op La Palma

Op een oppervlakte van 12.000 vierkante meter zijn de 44 modulewoningen opgeleverd. 24 woningen hebben drie slaapkamers en 20 woningen hebben er twee. De oppervlakte van de woningen varieert tussen de 50 en 60 vierkante meter. De bewoners krijgen 10.000 euro van de regionale regering om hun huizen in te richten. De andere 41 van de beloofde 85 woningen worden de komende weken opgeleverd en zijn op het naastgelegen perceel gebouwd.

Bewoners modulewoningen La Palma voelen zich bedonderd

De regionale overheid van de Canarische Eilanden heeft een heel rooskleurig beeld geschept van hoe de nieuwe woningen eruit komen te zien. Dit is volgens vele inwoners één grote teleurstelling. Badkamers en toiletten die niet zijn betegeld, containers die op palen staan en de grond eronder nog niet is geëgaliseerd en opgehoogd, geen water en licht, open afvoeren, daken die niet geïsoleerd en niet waterdicht zijn. Het is volgens bewoners slechts een kwestie van tijd voordat hier veel ongedierte op af komt.

Woningstichting prijst inspanning voor bouw modulewoningen op La Palma

De directeur van de woningstichting van de Canarische Eilanden vertelt tijdens de oplevering van de woningen dat alles in recordtijd gedaan moest worden. “Van het bouwrijp maken van de grond tot het installeren van de woningen. Dit alles is in 7 maanden tijd gedaan terwijl we er bij het bouwen van traditionele huizen 2 tot 3 jaar over doen.”

De woorden van de directeur vallen niet goed bij bewoners. Een van hen vertelt: “Wij moesten de afgelopen 14 maanden in verschillende huizen wonen, nadat we alles kwijt zijn geraakt door de vulkaanuitbarsting. En nu kloppen ze zichzelf op de borst dat ze dit zo snel hebben gedaan, het is bespottelijk! Ik kan wel huilen.”

Dit vind je misschien ook leuk