Juridische uitdagingen staan voltooiing Sagrada Familia in de weg

door admin
Juridische uitdagingen staan voltooiing Sagrada Familia in de weg

Het project van Gaudí waarvan de bouw al in 1882 begon, heeft onder meer vertraging opgelopen vanwege burgeroorlog, onderfinanciering, natuurbehoud en vergunningaanvragen. In 2019 werd 2026 aangemerkt als voltooiingsjaar. De corona-pandemie verstoorde de plannen opnieuw. Allereerst doordat er gedurende opeenvolgende periodes geen bezoekers konden komen en er daarmee geen geld van toegangskaarten binnen kwam. Ten tweede ontstond er veel vertraging in de aanvoer van bouwmaterialen. 

Grootse trap naar ingang

De bewoners van een flatgebouw aan de naastgelegen calle Mallorca strijden tegen de geplande sloop van hun gebouw. Dat zou moeten wijken om plaats te maken voor een trap naar de grootse ingang aan de Glory-gevel van het religieuze gebouw. De bewonersvereniging van heeft een rechtszaak aangespannen tegen het stadsbestuur. Het argument is dat de trap geen deel uitmaakte van Gaudi’s originele plannen.

Hoewel een brand de originele papieren van de architect vernietigde, heeft het argument van de groep al een juridisch precedent. Het werd voor het eerst ingezet in 1975 door de projectontwikkelaars Nuñez y Navarro tijdens een juridische strijd met de Junta del Templo. Dat is de stichting die toezicht houdt op de Sagrada Familia. De ontwikkelaars wonnen hun zaak, waardoor ze door konden gaan met het bouwen van woonhuizen op de site.

Bekijk ook: Weerstand inwoners tegen enorme ster op Sagrada Familia

Slechts een jaar later trad echter een nieuwe burgemeester aan en met hem kwam er ook een nieuw stedenbouwkundig masterplan voor de stad. Hierin werd de bouw van de trap weer ingevoerd als onderdeel van de complete Sagrada Familia, ongeacht de sloop van de omringende woningen die daarvoor nodig zou zijn. 

Themapark

De Sagrada Familia-basiliek is een van Barcelona’s – en Spanje’s – meest populaire toeristische attracties en een symbool van de stad. De unieke architectuur van de basiliek en de visie van Antoni Gaudi hebben al tientallen jaren miljoenen bezoekers van over de hele wereld aangetrokken.

Salvador Barroso Moreno, een advocaat die al meer dan dertig jaar in de buurt woont, ziet de voorgestelde afmetingen van de trappen als “volledig misplaatst” in de huidige stad. In een gesprek met Artnet News uitte hij te betwijfelen of de Sagrada Familia goed is voor Barcelona.”De stad heeft nog veel meer interessante monumenten”, zei hij, verwijzend naar Gaudís Casa Batlló en het Hospital de Sant Pau, een ander modernistisch gebouw. “Deze hebben niet dezelfde marketing en publiciteit gekregen als de Sagrada Familia.”

Dat het nu een toeristische trekpleister is, heeft de buurtbewoners nauwelijks warm gemaakt voor de basiliek. Frustratie over de overweldigende toestroom van bezoekers vrijwel dagelijks het hele jaar door in hun buurt is een kwelling. Die vindt bovendien zijn weerklank in de stad met fors gestegen huurprijzen als reactie op de populariteit van toeristenplatforms zoals Airbnb, voortdurende drukte en de bloeiende handel voor restaurants, bars en souvenirwinkels ten koste van lokale ondernemingen. “Onze wijk lijkt steeds meer op een themapark”, aldus Moreno.

Gemeenteraadsverkiezingen

De omwonenden wachten nu met spanning de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 28 mei af. Die spelen een rol bij het bepalen wiens belangen uiteindelijk voorrang zullen krijgen. Volgens Gabriel Prats, woordvoerder van de bewonersvereniging, hopen de meeste inwoners op een overwinning voor Colau, van de linkse partij Comuns, of Ernest Maragall, van de ERC (Republikeins Links van Catalonië). Ondertussen zou Jaume Collboni, van de centrumlinkse PSC (Socialistenpartij van Catalonië), het worstcasescenario zijn, zei Prats. “Voor hem heeft de maximale vooruitgang van het toerisme de pioriteit, niet de belangen van de omwonenden.”

Bekijk ook: Mijlpaal voor Sagrada Familia, torens Lucas en Marcus voor het eerst verlicht

Dit vind je misschien ook leuk