Koopkracht vorig jaar gestegen in Spanje

door Elize van Loon
inflatie levensmiddelenprijzen

Spanje is de op een na grootste economie in de EU waar de lonen sinds 2019 het meest aan koopkracht hebben ingeboet. Hoewel de lonen nog niet alle koopkracht hebben teruggewonnen die verloren ging in de afgelopen jaren van ongekende prijsstijgingen, gaat het wel de goede kant op.

Vorig jaar steeg het gemiddelde loon in Spanje  met 4,7%, terwijl de consumentenprijzen met 3,5% stegen. Dat betekent een koopkrachtstijging van 1,2 procent. Het gemiddelde loon bedroeg 26.556 euro, volgens de jaarlijkse loonkostenenquête voor het jaar 2023 die het Spaanse bureau voor statistiek INE eerder deze week publiceerde.

Stijging gemiddelde salaris

De groei van het gemiddelde salaris in 2023 was vrijwel hetzelfde als in 2022. Maar, in reële termen (dat wil zeggen in gestegen of gedaalde koopkracht) leden de salarissen onder een sterke devaluatie. Met een inflatie van gemiddeld 8,4% stegen de lonen met slechts 4,6%. Daarentegen stegen de lonen in 2023 met 1,2 procentpunt ten opzichte van de prijzen.

Stijgende trend lijkt zich voort te zetten in 2024

Deze stijgende trend lijkt zich ook in 2024 lijkt voort te zetten, afgaande op de gegevens die tot nu toe zijn binnengekomen. Volgens de kwartaaleditie van dit onderzoek stegen de uurlonen in het eerste kwartaal van het jaar met 4,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In die periode bedroegen de prijsstijgingen ongeveer 3,2%, dus er is nog meer winst geboekt in het begin van dit jaar.

Herstel koopkracht

Toch is de kloof die de afgelopen jaren is ontstaan, nog niet officieel gedicht. Tenminste wat de lonen betreft, want het inkomen van huishoudens ligt boven het niveau van voor de pandemie. In een recent rapport van de OESO staat Spanje onderaan als het gaat om herstel van de reële lonen. Van de 27 EU-landen hebben alleen Denemarken, Finland, Italië, Tsjechië en Zweden een grotere devaluatie doorgemaakt.

Het herstel van de koopkracht zal een sleutelfactor zijn voor de economische groei dit jaar en volgend jaar. Als de lonen blijven stijgen, de prijsstijgingen matigen en de beleidsrente daalt, zou de consumptie moeten versnellen en het bbp ook weer stijgen.

Lees ook: Prijzen van deze levensmiddelen blijven stijgen ondanks lagere inflatie

Dit wil je misschien ook lezen