‘La sociedad de la nieve’ gaat Spanje vertegenwoordigen bij de Oscars

door admin
'La sociedad de la nieve' gaat Spanje vertegenwoordigen bij de Oscars

Het is een keuze van de Spaanse Filmacademie, die de film verkoos boven de andere twee pre-geselecteerde films, ‘20.000 especies de abejas’ van Estíbaliz Urreosola en ‘Cerrar los ojos’ van Víctor Erice.

De film ging wereldwijd in première op het Venetië Filmfestival en is van het trio de productie met de meeste financiële ruggengraat en internationale aspiraties.

Menselijk drama van beroemde catastrofe

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Pablo Vierci, belicht de film het beruchte vliegtuigongeluk in de Andes van een Uruguayaans rugbyteam in 1972. Net als in zijn eerdere werk ‘Lo imposible’, duikt Bayona diep in het menselijk drama van een beroemde catastrofe.

Een tweede kans voor Bayona

Juan Antonio Bayona was al eens geselecteerd voor de Oscars in 2007 met zijn debuutfilm ‘El orfanato’, maar miste toen de nominatie. Bovendien leverde ‘Lo imposible’ een Oscar-nominatie op voor beste actrice voor Naomi Watts in 2012. Als een bekend gezicht in zowel de Amerikaanse als de wereldwijde filmindustrie, heeft Bayona een voorsprong in een Hollywood Academy die steeds meer internationale leden telt.

Verhaal al eerder verfilmd

De dramatische overlevings- en kannibalismegeschiedenis werd al eens eerder verfilmd in 1993 door Frank Marshall in ‘¡Viven!’, een film met Ethan Hawke die destijds veel aandacht trok. Dit kan een mogelijke hindernis vormen tijdens de Oscar-campagne.

Ambitieuze productie

De film kon volgens Bayona alleen gemaakt worden met Uruguayaanse acteurs, die hij vond na een uitgebreide casting voor amateur-acteurs. Opnames werden gemaakt in de Sierra Nevada, in Uruguay en in Netflix-studio’s in Madrid. Daarmee is het een bijzonder ambitieuze productie voor een niet-Engelstalige film.

Eerbetoon aan de slachtoffers

De film eert in de eerste plaats de slachtoffers en overlevenden van vlucht 571 van de Uruguayaanse luchtmacht. Het lijkt erop dat Bayona een eerlijke, definitieve en onveranderlijke versie van de gebeurtenis wil vastleggen. Nu gaat echter een lange en moeilijke Oscar-campagne voor de beste internationale film van start. Een eerste shortlist van 15 pre-geselecteerde films wordt aangekondigd op 21 december. De definitieve vijf genomineerden worden bekendgemaakt op 23 januari, samen met de andere categorieën. De 96e Oscar-uitreiking vindt plaats op 12 maart in het Dolby Theatre in Los Angeles.

Vorig jaar werd de film Alcarraz van Carla Simón geselecteerd om Spanje te vertegenwoordigen bij de belangrijke filmprijzen. De film haalde uiteindelijk de definitieve lijst met genomineerde films niet. 

Lees ook: Spaanse film genomineerd als Beste Internationale Film voor Oscar

Dit vind je misschien ook leuk