Laatste dag onderzeese zoektocht naar Anna en Tomás op Tenerife

door admin
Laatste dag onderzeese zoektocht naar Anna en Tomás op Tenerife

De speciale sonarboot Ángeles Alvariño en de onderwaterrobot worden op 16 juni voor het laatst ingezet bij de zoektocht naar het jongste zusje Anna van 1 jaar en vader Tomás Gimeno. Sinds 30 mei hebben de sonarboot en de robot naar stoffelijke resten gezocht voor de kust van Tenerife.

Laatste dag zoektocht naar aanwijzingen op zeebodem 

De Spaanse politie doet er nu alles aan om beide lichamen te vinden hoewel ze het aannemelijker achten het lichaam van de vader te vinden. De politie trof een week geleden twee sporttassen aan die waren vastgemaakt aan het anker van de boot. In een van de tassen vond de politie het lichaam van Olivia van 6 jaar. De andere tas was echter leeg, maar wel gescheurd. De politie vermoedt dat deze kapot is gegaan door het anker en dat het stoffelijk overschot van baby Anna zich elders in de zee bevindt.

Alleen als er voor vanavond een belangrijke aanwijzing wordt gevonden dan zullen deze middelen langer worden ingezet bij de zoektocht. Voornamelijk de onderwaterrobot is belangrijk tijdens de zoektocht vanwege de steile hellingen en grote dieptes voor de kust van het Spaanse eiland. Bronnen bij het regiobestuur van de Canarische eilanden melden dat de autoriteiten wel hebben gevraagd om de sonarboot en de robot nog een paar dagen langer in te mogen zetten.

Wat is er gebeurd op Tenerife?

De Spaanse rechtbank en de Guardia Civil gaan er nog altijd vanuit dat vader Tomás op zijn woonadres in Candelaria zijn twee dochters zou hebben omgebracht, hun lichamen in vuilniszakken en handdoeken zou hebben gewikkeld en deze vervolgens in sporttassen aan boord van zijn boot zou hebben gebracht. Deze tassen heeft hij aan het anker van de boot in zee laten zakken.

Vervolgens zou hij op dezelfde plek een eind aan zijn eigen leven hebben gemaakt. Hij zou bewust hebben gezorgd voor veel vraagtekens rond wat er precies met de meisjes is gebeurd om de moeder van de zusjes de grootst mogelijke pijn te bezorgen, zo schrijft de Spaanse nieuwssite Ondacera.es op woensdag.

Wat gebeurt er als vader en zusje niet worden gevonden?

Het is zeer aannemelijk dat de lichamen van Gimeno en Anna vandaag niet worden gevonden. In dat geval verjaart deze zaak na 20 jaar. Dit is de termijn die de Spaanse wet stelt aan het onderzoeken van een misdrijf waarbij sprake is van moord. De rechtbank kan de zaak echter tijdelijk archiveren en deze heropenen wanneer zich nieuwe inzichten of bewijsmaterialen aandienen.

Volgens de Spaanse wetgeving is het belangrijk dat de vader wordt gevonden omdat er 10 jaar overheen gaan voordat iemand van de status ‘verdwenen’ naar ‘overleden’ gaat. De datum van 27 april 2021, de dag waarop de vader van de aardbodem verdween, wordt hierbij aangehouden als startdatum.

Ondanks het feit dat er, vanwege gevonden bewijsmaterialen, vanuit wordt gegaan dat de vader zelfmoord heeft gepleegd, heeft de Spaanse rechtbank een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd, voor het geval deze theorie niet klopt.  

Vinden lichamen erg belangrijk voor achtergebleven moeder

Dit is wat er volgens de Spaanse wetgeving gebeurt wanneer de lichamen van Gimeno en Anna niet worden gevonden. Niet minder belangrijk is het vinden van de lichamen voor moeder Beatriz Zimmerman, die sinds eind april niet weet wat er precies met haar dochters is gebeurd.

Spanje staat op tegen huiselijk geweld

Beatriz heeft, sinds haar oudste dochter levenloos werd gevonden, via de Spaanse media gevraagd om strengere wetten in Spanje om kinderen beter te beschermen tegen huiselijk geweld. In verschillende Spaanse steden hebben honderden mensen de afgelopen dagen geprotesteerd tegen deze vorm van geweld.

Dit vind je misschien ook leuk