Lidl Spanje verkoopt besmette kip

door admin
kipfilets lidl Spanje

Een recent Duits onderzoek onthult dat 71% van de geanalyseerde kippen van Lidl in Spanje besmet is met antibioticaresistente bacteriën. 17 van de 24 monsters bevatten deze gevaarlijke micro-organismen, die infecties zoals urineweginfecties, longontsteking en zelfs septicemie kunnen veroorzaken.

Het onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium in Keulen, Duitsland, analyseerde 142 producten uit 22 Lidl-filialen in verschillende landen. In Spanje bevatten 83% van de monsters bacteriën zoals Escherichia coli en Campylobacter. Daarnaast bevatte 38% van de monsters kip listeria, een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. De monsters werden genomen van verschillende soorten kip, waaronder kippenvleugels, drumsticks, kippendijen en kipfilets, verkregen in Madrid, Valencia en Barcelona.

Oorzaken

Julia Elizalde van het Observatorio de Bienestar Animal (OBA) wijst op het veelvuldig preventieve gebruik van antibiotica op boerderijen als oorzaak van resistente bacteriën. Veehouders geven de antibiotica om ziektes zoals vogelgriep te voorkomen. Deze praktijken leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, benadrukt ook Dr. Rupert Ebner, een vooraanstaand dierenarts. Dit probleem wordt nog verergerd door de slechte leefomstandigheden van de kippen, die vaak dicht opeengepakt leven tussen hun eigen uitwerpselen.

Reactie van Lidl

Lidl heeft in een verklaring aan Público de beschuldigingen ontkend en benadrukt dat de keten strenge kwaliteitscontroles uitvoert via onafhankelijke en geaccrediteerde instanties. “Zowel de autoriteiten als de gezondheidsdiensten controleren al onze leveranciers en de kippenvleesproducten die we in onze winkels verkopen, waardoor wordt gegarandeerd dat ze voldoen aan alle wettelijke vereisten,” aldus Lidl. De keten benadrukt dat de aanwezigheid van bacteriën in rauw kippenvlees een algemeen probleem is in de pluimvee-industrie en niet specifiek voor hun leveranciers.

Gezondheidsrisico’s door diarree en urineweginfecties

Het onderzoek wijst ook op een significant risico van diarree-veroorzakende pathogenen in de geanalyseerde kippen. Campylobacter en Escherichia coli werden aangetroffen in 83% van de Spaanse monsters. Campylobacter kan variëren van milde infecties tot ernstige diarree met koorts en complicaties zoals gewrichtsontsteking of het Guillain-Barré-syndroom. Escherichia coli kan naast diarree ook urineweginfecties en ernstige complicaties zoals septicemie veroorzaken.

Het OBA heeft de resultaten van het onderzoek overhandigd aan de Spaanse ministeries van Consumentenzaken, Sociale Rechten en Agenda 2030, en aan Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Het observatorium diende daarbij het verzoek in om een diepgaand onderzoek te starten naar de aanwezigheid van antibioticaresistente bacteriën in kippenvlees bij Lidl. Men vraagt ook om een openbaar rapport om de transparantie en bescherming van consumenten te waarborgen. Tot op heden heeft het OBA echter nog geen reactie van de autoriteiten ontvangen.

Toekomstige gevaren

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie dreigt de wereld een “post-antibiotica-tijdperk” in te gaan als er geen actie wordt ondernomen. Deskundigen waarschuwen dat bacteriën door overmatig antibioticagebruik steeds resistenter worden, wat kan leiden tot hogere gezondheidskosten en een toename van sterfte door infecties. In Spanje sterven jaarlijks ongeveer 3.000 mensen aan de gevolgen van antibioticaresistente infecties. Deskundigen benadrukken dat er dringend actie moet worden ondernomen om het gebruik van antibiotica in de veehouderij te beperken en de hygiënische omstandigheden te verbeteren om verdere verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.

Lees ook: Spaanse deskundigen vrezen ‘stille pandemie’ van resistente bacterieën

Dit wil je misschien ook lezen